Libya'da seçim güvenligine iliskin askeri düzeyde toplanti yapildiMuetaz Wannes,Halime Afra Aksoy- Toplantiya BM Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily ve 5+5 Ortak Askeri Komite üyelerin yani sira ülkenin dogu ve bati bölgelerindeki askeri yetkililer katildi

Libya'da seçim güvenligine iliskin askeri düzeyde toplanti yapildiMuetaz Wannes,Halime Afra Aksoy- Toplantiya BM Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily ve 5+5 Ortak Askeri Komite üyelerin yani sira ülkenin dogu ve bati bölgelerindeki askeri yetkililer katildi

TRABLUS (AA) - Libya'da Birlesmis Milletler (BM) nezdinde mesru hükümete bagli ordu ile ülkenin dogusundaki silahli güçlerin lideri Halife Hafter'e bagli askeri yetkililer, ülkede yapilacak seçimlerin güvenligine iliskin bir toplanti düzenledi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Içisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, baskent Trablus'ta düzenlenen toplantiya Içisleri Bakani Imad et-Trablusi baskanlik etti.

Toplantiya BM Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily ve 5+5 Ortak Askeri Komite üyelerin yani sira ülkenin dogu ve bati bölgelerindeki askeri yetkililer katildi.

Açiklamada, Trablus'taki toplantinin amacinin, ülkede seçimlerin düzenlenmesi için sarf edilen çabalari birlestirmek ve bölünmüslügün önüne geçmek için güvenlik ve askeri birimler arasinda iletisim mekanizmasi olusturmak oldugu kaydedildi.

Içisleri Bakanliginin açiklamasina ek olarak toplantiya katilanlarin yer aldigi fotograflar da yayinlandi.

Söz konusu fotograflarda Libya hükümetine bagli Genelkurmay Baskani Muhammed el-Haddad ile Hafter güçlerine bagli sözde Genelkurmay Baskani Abdurrezzak en-Nazuri'nin yer almamasi dikkati çekti.

Nazuri, dün, 5+5 Ortak Askeri Komitesi toplantilarina katilmak üzere askeri bir heyetle Trablus'a gelmisti.

- Libya'daki seçim çikmazi

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Basaga'nin liderlik ettigi iki ayri hükümet olmasi istikrarsizligin sürmesine neden oluyor.

BM öncülügündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasim 2020'deki toplantilarinda, ülkede devlet baskanligi ve parlamento seçimlerinin 24 Aralik 2021'de yapilmasina karar verilmis ancak seçimler planlanan tarihte yapilamamisti.

BM Libya Özel Temsilcisi ve Birlesmis Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Baskani Bathily, 17 Mart'taki açiklamasinda, askeri kurumlari birlestirmek için görüsen Libyali taraflari ülkedeki krizi çözecek seçimlerin gerçeklestirilmesi için güvenli ortam saglanmasini desteklemeye çagirmisti.

- 5+5 Ortak Askeri Komite

BM himayesinde baslatilan Ortak Askeri Komitede, BM nezdinde mesru Libya hükümetine bagli Libya ordusundan ve ülkenin dogusundaki silahli güçlerin lideri Halife Hafter güçlerinden beser kisilik heyetler bulunuyor.

Isviçre'nin Cenevre kentinde 19-23 Ekim 2020'de düzenlenen 5+5 Ortak Askeri Komite toplantilari sonucunda Libya hükümeti ile Hafter'e bagli heyetler arasinda kalici ateskes anlasmasi imzalanmisti.