Küresel piyasalarda resesyon korkusu güçleniyorMurat Aslan

Küresel piyasalarda resesyon korkusu güçleniyorMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda, artan resesyon endiseleriyle bir süredir devam eden yön arayisinin ardindan satis agirlikli bir seyir öne çikarken, ABD'de yogunlasan bilanço takvimi yatirimcilarin odaginda olmayi sürdürüyor.

Merkez bankalarinin enflasyonla mücadele kapsaminda attigi "sahin" adimlarin sonuna yaklasilirken, dünya genelinde resesyon endisesi günden güne güç kazaniyor.

ABD'de bankacilik krizinin fiyatlamalari etkileyebilecegi korkusu da yeniden gündemdeki yerini aldi. Makroekonomik verilerdeki karisik sinyaller ve para politikasina iliskin belirsizliklerin artmasi da risk algisini yükseltti.

Pazartesi günü piyasalar kapandiktan sonra bilançosunu yayimlayan ve ABD'de bankacilik krizinde adi geçen bankalardan biri olan First Republic'in hisseleri yüzde 50'ye yakin deger kaybederken, New York borsasi, asiri oynaklik nedeniyle bir süreligine bankanin hisselerinin islemlerini durdurdu.

First Republic'in 100 milyar dolara yakin varlik satisi yapmayi düsündügüne iliskin haber akisi da söz konusu seyirde etkili oldu.

ABD'de yeni konut satislari, martta aylik bazda yüzde 9,6 artisla 683 bine yükselerek beklentileri asti. Ülkede Conference Board Tüketici Güven Endeksi, nisanda aylik bazda 2,7 puan azalisla 101,3'e düserek 9 ayin en düsük seviyesini kaydetti.

Analistler, söz konusu veri akisinin karisik sinyaller vermeye devam ettigine dikkati çekerek, bu durumun ülke ekonomisinde "ani durus" endiselerinin de yeniden dillendirilmesine sebep oldugunu ifade etti.

Para piyasalarindaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) gelecek ay 25 baz puan faiz artiracagina iliskin beklentilerin yüzde 77'ye inse de güçlü kalmaya devam ettigini aktaran analistler, Banka'nin bu faiz artisiyla "sahin" politikalarini sonlandiracagi öngörülerinin öne çiktigini kaydetti.

Öte yandan, piyasalar kapandiktan sonra ocak-mart dönemine iliskin bilançosunu açiklayan Microsoft'un gelirleri yüzde 7 artisla 52,9 milyar dolar, net kari da yüzde 9 yükselisle 18,3 milyar dolar oldu.

Google'in ana kurulusu Alphabet'in de ayni dönemde geliri yüzde 3 artisla 69,8 milyar dolara çikarken, net kari 15,1 milyar dolara düstü.

Bugün bilançosunu açiklamasi beklenen sirketler arasinda META ve Boeing gibi sirketler bulunuyor.

Söz konusu gelismelerle dün New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 1,58, Dow Jones endeksi yüzde 1,02 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,98 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, Microsoft ve Alphabet'in sirket finansal sonuçlariyla birlikte yeni güne yükselisle basladi.

Avrupa borsalari dün Almanya hariç satis agirlikli bir seyir izlerken, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) yetkililerinin dünyada artan resesyon riskine karsin faiz artirmaya devam edeceklerine yönelik açiklamalari risk algisini destekliyor.

ECB üyesi Boris Vujcic, dünkü açiklamalarinda, bankanin faizleri artirmaktan baska çaresi olmadigini belirtirken, Banka'nin gelecek ay atacagi faiz adiminin büyüklügüne iliskin soru isaretleri fiyatlamalari zorlastirmaya devam ediyor.

Para piyasalarindaki fiyatlamalarda ECB'nin 25 baz puan faiz artiracagina kesin gözüyle bakilirken, 50 baz puanlik faiz artis ihtimali de yüzde 31 seviyesinde bulunuyor. Banka'nin yil sonuna kadar toplamda 100 baz puan faiz artiracagi öngörüleri güçlü kalmayi sürdürüyor.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,05 yükselirken, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,56 ve Italya'da MIB 30 endeksi 1,03 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar da yeni güne düsüsle basladi.

Asya'da teknoloji sirketleri düsüs egilimini törpüleyen baslica faktörler olarak öne çikarken, Çin ekonomisinin yavaslamasi karsisinda hükümetin yeni adimlar atabilecegine yönelik haber akisi risk istahini sinirli da olsa destekliyor.

Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 gerilerken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,2, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 düstü.

Yurt içinde dün satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 2,62 altinda 4.891,01 puandan tamamladi.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artisla 19,4246'dan kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,4210 seviyesinden islem görüyor.

Analistler, bugün ABD'de dayanikli mal siparisleri, dis ticaret açigi ve toptan esya stoklari verilerinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 4.800 ve 4.700 seviyelerinin destek, 4.980 ve 5.000 puanin direnç konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

15.30 ABD, mart ayi dayanikli mal siparisleri, dis ticaret açigi

15.30 ABD, mart ayi toptan esya stoklari