Küresel piyasalar yeni haftaya ABD'nin bankacilik sektörüne iliskin endiselerle basladiMurat Aslan

Küresel piyasalar yeni haftaya ABD'nin bankacilik sektörüne iliskin endiselerle basladiMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD'de Silikon Vadisi Bankasi (SVB) ve Signature Bank'in iflasinin ardindan bankacilik sektörüne iliskin endiselerle yeni haftaya baslarken, ekonomi yönetimi tarafindan hizli bir sekilde alinan önlemler pozitif fiyatlamalari destekliyor.

ABD'deki gelismeler varlik fiyatlarinda oynakligi artirmaya devam ederken, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) para politikasina iliskin fiyatlamalar da büyük oranda degisti.

ABD Hazine Bakanligi, ABD Merkez Bankasi (Fed) ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), SVB iflasinin ardindan mevduatlarin korunmasina iliskin alinan kararlari açikladi ve SVB müsterilerinin mevduatlarina bugünden itibaren erisebileceklerini bildirdi.

ABD Hazine Bakani Janet Yellen'in, FDIC ve Fed'in önerilerini dinledikten ve ABD Baskani Joe Biden ile istisare ettikten sonra FDIC'nin SVB kararinin tüm mevduat sahiplerini tamamen koruyacak sekilde tamamlanmasini saglayacak eylemleri onayladigi kaydedildi.

ABD Baskani Joe Biden da, SVB ve Signature Bank'in iflasi gibi durumlarla yeniden karsilasmamak için daha büyük bankalarin denetimini ve düzenlemesini güçlendirme çabalarini sürdüreceklerini belirtti.

Söz konusu adimlar pay piyasalarinda risk istahini artirirken, Fed'in gelecek hafta yapilacak toplantida 50 baz puanlik faiz artisina gidecegine iliskin beklentiler ortadan kalkti.

Para piyasalarindaki fiyatlamalarda bankanin 25 baz puan faiz artirmasina kesin gözüyle bakilirken, ABD'nin önemli bankalarindan Goldman Sachs ise Fed'in gelecek haftaki toplantida faiz artisina gitmesini beklemediklerini duyurdu.

Bankanin nihai faiz oranini da yüzde 5,00-5,25 bölgesinde belirleyecegine iliskin öngörüler öne çikarken, söz konusu fiyatlamalar bankanin 25 baz puanlik en fazla 2 faiz artisina daha gideceginin tahmin edildigine isaret etti.

Fed'in sahin adimlarini beklenenden daha önce sonlandirmak zorunda kalacagina yönelik fiyatlamalarla dolar endeksi 103,8'le 16 Subat'tan bu yana en düsük seviyeye geriledi.

ABD'nin 2 yillik tahvil faizi geçen hafta çarsamba günkü yüzde 5,10'luk zirvesinden yaklasik 67 baz puan gerileyerek yüzde 4,43'e indi. Artan risk istahiyla altinin ons fiyati 9 Subat'tan bu yana ilk kez 1.889 dolari görmesinin ardindan önceki kapanisin yüzde 0,7 üzerinde 1.880 dolarda dengelendi.

Analistler, bankacilik sektörüne iliskin gelismelerle birlikte yarin ABD'de açiklanacak enflasyon verilerinin yatirimcilarin odaginda oldugunu belirterek, Fed'in gelecek hafta yapilacak para politikasi toplantisi öncesindeki son enflasyon verilerinin piyasalarda oynakligi artirabilecegini kaydetti.

Cuma günü bu gelismelerle New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 1,45, Nasdaq endeksi yüzde 1,76 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,07 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya ise yüzde 2'ye yaklasan yükselisle basladi.

Avrupa'da da vadeli islem piyasalarinin yeni haftaya yükselis egilimiyle basladigi görülürken, Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) persembe günkü para politikasi kararlari yatirimcilarin odaginda bulunuyor.

Bankanin yüzde 76 ihtimalle 50 baz puanlik faiz artisina gitmesi beklenirken, analistler, ABD'deki fiyatlamalara paralel ECB'nin adimlarina yönelik beklentilerin de degisebilecegini dile getirdi.

Cuma günü Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,31, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,67, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,30 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,55 geriledi.

Asya borsalarinda bugün karisik bir seyir izlenirken, Çin'de hükümetin Çin Merkez Bankasi (PBoC) görevlilerini degistirmemesi piyasalarda olumlu karsilandi.

Çin Devlet Baskani Si Cinping ülkesinin kontrollü sekilde büyümesini destekleyeceklerini belirtirken, PBoC Baskani Yi Gang'in görevine devam edeceginin duyurulmasi, mevcut politikalarin devam edecegi seklinde yorumlandi.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1 deger kaybederken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,8, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2 yükseldi.

Yurt içinde, cuma günü satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 1,13 altinda 5.384,56 puandan tamamlarken, bugün gözler açiklanacak ödemeler dengesi verilerine çevrildi.

AA Finans'in beklenti anketine katilan ekonomistler, cari islemler hesabinin ocakta 8,8 milyar dolar açik vermesini bekliyor.

Dolar/TL cuma günü yüzde 0,1 artisla 18,9677'den kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 18,9540 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugün ABD'nin bankacilik sektörüne iliskin haber aksinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 5.500 ve 5.600 seviyelerinin direnç, 5.340 ve 5.200 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, ocak ayi ödemeler dengesi

10.00 Türkiye, ocak ayi ciro endeksleri