Küresel piyasalar karisik seyrediyorMurat Aslan

Küresel piyasalar karisik seyrediyorMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, dünya genelinde para politikalarina iliskin belirsizliklerin devam etmesiyle karisik bir seyir izliyor.

Enflasyon riski varlik fiyatlari üzerinde etkili olmayi sürdürürken, özellikle ABD'de ekonomik aktivitenin güçlü kaldigina yönelik sinyaller gelmeye ve fiyatlamalari zorlastirmaya devam ediyor.

Yariyillik Para Politikasi Raporu'na iliskin sunumuna dün de Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde devam eden ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell, bankanin 21-22 Mart'ta gerçeklesecek toplantisiyla ilgili herhangi bir karar almadiklarini, açiklanacak verilerin analiz edilecegini söyledi.

Powell, verilerin bütününün daha hizli sikilasmanin gerekli oldugunu göstermesi halinde faiz artislarinin hizini artirmaya hazir olduklarini yineleyerek, "Bu konuda alinmis bir karar olmadigini vurguluyorum." dedi.

Mart ayi toplantisina iliskin yaklasimlarinin sorulmasi üzerine ise Powell, JOLTS Açik Is Sayisi, cuma günü açiklanacak istihdam raporu ve gelecek hafta açiklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin önemli oldugu yanitini verdi.

ABD'de dün açiklanan verilere göre, JOLTS Açik Is Sayisi ocakta bir önceki aya kiyasla 410 bin azalarak 10 milyon 824 bine düsmesine ragmen piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Ülkede özel sektör istihdami da subatta 242 bin kisiyle piyasa beklentilerinin üzerinde artis kaydetti.

Öte yandan, Fed'in dün yayimlanan "Bej Kitap" raporunda ise genel ekonomik faaliyetin 2023'ün baslarinda "biraz" arttigi bildirildi. Birçok bölgede fiyat artislarinin yavaslamasina ragmen enflasyonist baskilarin yaygin olmaya devam ettigine isaret edilen raporda, fiyat artislarinin yil boyunca ilimli hale gelmeye devam etmesinin beklendigi kaydedildi.

Söz konusu gelismelerle para piyasalarindaki fiyatlamalarda bu ayki toplantida 50 baz puanlik faiz artis ihtimali yüzde 79'a yükselirken, mayis ve haziran ayindaki toplantilarda da 25 baz puan faiz artisi yapilmaasina kesin gözüyle bakiliyor. Temmuz ayindaki toplantiya iliskin belirsizlikler varligini korurken, temmuzda en az 25 baz puan daha faiz artirilacagina iliskin beklentiler yüzde 42 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, piyasalarda yarin açiklanacak tarim disi istihdam verisinin beklendigini kaydederek, varlik fiyatlarinda oynakligin devam etmesinin beklendigini ifade etti.

Dün bu gelismelerle New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,14 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,40 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,18 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise düsüsle basladi.

Avrupa'da da ekonomik aktivite güçlü sinyaller vermeye devam ederken, dün açiklanan verilere göre Almanya'da sanayi üretimi aylik bazda yüzde 3,5 artarak beklentileri geride birakti.

Avro Bölgesi geçen yilin son çeyreginde yillik yüzde 1,8 büyürken, çeyreklik bazda degisim göstermedi.

Analistler, bölgedeki enflasyon baskisinin gündemde kalmaya devam ederek Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) politika alanini daralttigini kaydetti.

Dün, bu gelismelerle Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,46, Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,54 ve Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,13 deger kazanirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,20 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne satis agirlikli bir seyirle basladi.

Asya borsalarinda bugün karisik bir seyir izlenirken, bölgede açiklanan makroekonomik veriler söz konusu seyirde etkili oluyor.

Japonya'da Gayrisafi Yurt içi Hasila (GSYH) 2022'nin 4. çeyreginde yillik bazda yüzde 0,1 artarak beklentilerin altinda kaldi.

Çin'de, enflasyon önemli oranda yavaslarken, üretici fiyatlari gerilemeye devam etti. Bu durum ülkenin ekonomik aktivitesine iliskin endiseleri tekrar gündeme getirdi. Ülkede TÜFE yillik yüzde 1 artarken, ÜFE yillik bazda yüzde 1,4 geriledi.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 deger kazanirken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 geriledi.

Yurt içinde, dün banka hisseleri öncülügünde alis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 1,05 üzerinde 5.438,38 puandan tamamladi.

Dolar/TL dün yüzde 0,1 artisla 18,9442'den kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 18,9490 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde para ve banka istatisikleri, yurt disinda ise ABD'de haftalik issizlik basvurularinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 5.500 ve 5.600 seviyelerinin direnç, 5.340 ve 5.200 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

16.30 ABD, haftalik issizlik basvurulari