Kübalilar yarin milletvekili seçimleri için sandik basina gidiyorMehmet Alaca

Kübalilar yarin milletvekili seçimleri için sandik basina gidiyorMehmet Alaca

BOGOTA (AA) - Kübalilar, ekonomik krizle yüzlesen ülkenin en yüksek kanun yapici organi Ulusal Meclis'in üyelerini seçmek için yarin sandik basina gidiyor.

Bes yillik dönem boyunca yasama faaliyetlerinin yürütülecegi Meclis'te milletvekilleri arasinda yapilacak oylamayla devlet baskani adayi da belirlenecek.

Milletvekili adaylarinin yarisi belediye meclislerinden, diger yarisi ise sendikalar ve ögrenci dernekleri gibi seçim kurullari tarafindan belirlendi.

Adaylarin Ulusal Meclis'te sandalye kazanabilmeleri için kendi bölgelerinde oylarin yüzde 50'sinden fazlasini almalari gerekiyor. Adayin yeterli oyu alamamasi halinde ise Meclis, söz konusu bölge için atama yapabiliyor veya belediye komisyonlarinin yapmasina izin verebiliyor.

Insan haklari örgütleri, muhalefetin katilimi engellendigi gerekçesiyle seçim sürecini elestiriyor.

Meclis'te temsil edilecek 470 sandalye için 470 aday yarisiyor ancak yarista muhalefet adayi mevcut degil. Çok partili siyasi sistemlerin aksine, Küba'da Meclis'e girecek adaylarin çogu Küba Komünist Partisi üyesi.

Fidel ve Raul Castro'dan sonra göreve gelen ilk Devlet Baskani Miguel Diaz-Canel'in bes yillik bir dönem daha seçilmesi bekleniyor. Diaz-Canel ayni zamanda milletvekili adayi oldu.

Kasim 2022'de düzenlenen belediye seçimlerine katilim ilk kez yüzde 70'in altina düsmüstü.

- Ekonomik kriz gölgesinde seçimler

Yeni milletvekilleri, Kovid-19'un neden oldugu ekonomik kriz, gida kitligi, enflasyon ve ABD yaptirimlarinin agir zarar verdigi ülkede devam eden sorunlarla mücadele etmek zorunda kalacak.

ABD, 1960'larin basindan bu yana Küba'ya ekonomik yaptirimlar uyguluyor. Eski ABD Baskani Barack Obama, yaptirimlari hafifletmeye baslasa da Donald Trump hafifletilen yaptirimlari yeniden uygulamaya koydu ve bunlara yenilerini ekledi. Joe Biden yönetimi ise bazi tedbirlerin gevsetildigini duyurdu.