Kronik iltihaplanmalarda nötrofillerin dolasimi sinirlandirilarak felç ve kalp krizi önlenebilirNuri Aydin

Kronik iltihaplanmalarda nötrofillerin dolasimi sinirlandirilarak felç ve kalp krizi önlenebilirNuri Aydin

ANKARA (AA) - Yeni bir arastirmada, vücuda giren mikrop ve bakterilerle mücadele eden ya da yaralari iyilestiren beyaz kan hücresi türlerinden olan nötrofillerin damarlarda dolasimi sinirlandirilarak kronik iltihap kaynakli kalp krizi ve felç gibi hastaliklarin önüne geçilebilecegi tespit edildi.

New Atlas'in haberine göre, Sydney Üniversitesi Kanser Arastirmalari bölümünden bilim insanlari, vücuttaki yaralarin tedavisi için gerekli olan nötrofillerin damarlarda dolasiminin sinirlandirilmasinin etkilerini inceledi.

Arastirmada, nötrofillerin hareketini kisitlayarak beyaz kanlarin saglikli dokulara zarar vermesi ve iltihap birikimini engelleyerek kronik iltihap kaynakli kalp krizi ve felç gibi hastaliklarin önüne geçilebilecegi ortaya konuldu.

Arastirma ekibinden Dr. Joyce Chiu, protein disülfid izomeraz (PDI) isimli proteinin hücrelerin damarlara yapismasini saglayabildigini aktararak PDI yardimiyla damarlarda dolasan nötrofil polimorflarin da sinirlandirilabilecegini kaydetti.

Chiu, nötrofillerin damarlarda dolasimina engel olan yeni ilaçlar üretilebilecegine isaret ederek nötrofillerin hareketini engellemenin de enfeksiyonun yara alaninda toplanmasini engelleyerek kronik iltihabinin önüne geçebildigini belirtti.

Dr Chiu, arastirmanin, iltihabin boyutunu sinirlandirarak kronik iltihap ve kalp hastaliklari bulunanlar için yeni tedavilere kapi aralayabilecegine isaret etti.

Arastirmanin sonuçlari Amerikan Kalp Dernegi ve Temel Kardiyovasküler Bilimler Konseyinin dergisi Circulation Research'de yayimlandi.