Kolombiya Cumhurbaskani Petro, ekibini yeniden kurmak için kabinesinin istifasini istediSinan Dogan

Kolombiya Cumhurbaskani Petro, ekibini yeniden kurmak için kabinesinin istifasini istediSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Kolombiya'da Cumhurbaskani Gustavo Petro'nun, kabinesinde bazi degisiklikler yapmak istedigi ve bu nedenle tüm bakanlarinin istifasini talep ettigi belirtildi.

Kolombiya basinindaki haberlerde, istifa talebinin, Muhafazakar ve Liberal partilerin Temsilciler Meclisi Yedinci Komisyonu Toplantisi'nda tartisilan saglik reformuna destek vermemesinden kaynaklandigi öne sürüldü.

Ülkede "protokol istifasi" olarak nitelendirilen sürecin sonucunda kabinedeki tüm bakanlarin degisecegi ya da hükümetten ayrilacagi anlamina gelmedigi kaydedildi.

- "Hükümette yeniden düsünmeye sevk ediyor"

Petro, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, çogunluk karariyla kabul edilen siyasi koalisyonun bazi parti baskanlarinin karariyla sona erdigini duyurdu.

Halkin çogunlugunun anketlerde degisim çagrisi yaptigini aktaran Petro, "Tehdit ve mezhepçilikle degisim talebinin üstü örtülmeye çalisiliyor. Böyle bir durum bizi hükümette yeniden düsünmeye sevk ediyor." ifadesini kullandi.

Petro, Valle del Cauca yönetim bölgesinde yaptigi konusmada ise sosyal reformlarin uygulamaya geçmesi için degisim olmasi gerektigini kaydetti.

- Saglik reformu, Cumhurbaskani ile muhalefet arasinda anlasmazliga yol açti

Kolombiya'da 13 Subat'tan bu yana büyük tartismalara neden olan saglik reformu, Cumhurbaskani Petro ile muhalefet arasinda anlasmazliga yol açiyor.

Petro'nun saglik reformu konusunda tutumunu elestiren eski Cumhurbaskani Juan Manuel Santos, Twitter hesabindan, "Kolombiya, dünyanin en iyi saglik sistemlerinden birine sahip. Bunu ben söylemiyorum, The Lancet dergisi söylüyor. Elbette iyilestirilecek çok sey var ama insa ettiklerimizi yok edemeyiz." ifadesini kullandi.

Cumhurbaskani Gustavo Petro, 28 Subat'ta saglik reformu yasasi konusunda uzlasamadigi üç bakani degistirdigini duyurmustu.