Kerkük'te düzenlenen yarismayla Türkçe kitap okuma aliskanliginin artirilmasi hedefleniyorAli Makram Ghareeb- Juri Baskani Kerkük Üniversitesi Fen Fakültesi Ögretim Üyesi Ümit Dokumaci: "Türkmen gençliginde kültürle beslenen beyinler ve sosyal medyadan biraz uzak, kalici kültüre sahip gençler yetistirmek istiyoruz"
KERKÜK (AA) - ALI MAKRAM GHAREEB - Irak'in Kerkük kentinde, Türkçe kitap okuma aliskanliginin artirilmasi için ögrencilerine yönelik ödüllü yarisma baslatildi.
Türkmen Kardeslik Ocagi Kerkük Subesi tarafindan “Okumak Sevdadir” sloganiyla, "Her Kitap Yeni Bir Insandir" adli proje kapsaminda düzenlenen yarismayla, bölgede Türkçe kitap okuma aliskanliginin artirilmasi hedefleniyor.
Yarismanin Jüri Baskani Kerkük Üniversitesi Fen Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Dokumaci, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Türkmenlerin yogunlukta yasadigi kentte baslatilan böyle bir projenin önemine degindi.
Bir insanin hayati boyunca en az 35 kitap okumasi gerektigini ifade eden Dokumaci, bu yarismaya katilan her ögrencinin bir yilda 20 kitap bitirmesini tesvik ettiklerini belirtti.
Yarismanin Kerkük'te bir ilk oldugunu aktaran Dokumaci, bunun ilkokul, ortaokul ve lise ögrencilerini kapsadigini aktardi.
''Ögrencilerimizin her 3 ayda 5 kitap okumasini saglayacagiz. Hedefimiz Irak'ta Türkmenlerin yogunlukla yasadiklari bölgelerde Türkçe egitimini desteklemektir.'' diyen Dokumaci, bu yarismanin her yil tekrarlanmasinin planlandigini kaydetti.
- "Okudugu 20 kitabin özetini en iyi yapanlara ödül"
Yarismanin basladigi tarihten itibaren bir yilda okudugu 20 kitabin özetini en iyi sekilde yazan ilk 3 ögrenciye para ödülü verilecegini belirten Dokumaci, ''Türkmen gençliginde kültürle beslenen beyinler ve sosyal medyadan biraz uzak, kalici kültüre sahip gençler yetistirmek istiyoruz.'' dedi.
Türkmen Kardeslik Ocagi Kerkük Subesi Yönetim Kurulu Üyesi Hicran Sakir, yarismanin dört asamadan olustugunu ve her asamada ögrencinin 5 kitap okumasi gerektigini bildirdi.
Ögrencilerin okudugu her kitap için çikardigi özetin yarisma kurulunca olusturulan jüri üyelerince degerlendirilecegini ve her asamayi geçenlere tesvik ödülü verilecegini aktaran Sakir, bununla kitap okumayi tesvikin yaninda gençlerin fikir ve düsüncelerini gelistirmenin amaçlandigini vurguladi.
''(Ögrencilerden) Okuduklari kitaplar için çikardiklari özetlerin yaninda kitap ile ilgili izlenim ve düsüncesine olan etkisi ve katkisini da anlatmalarini istiyoruz.'' diyen Sakir, yarismaya Kerkük Egitim Müdürlügü Türkmence Bölümünün de destek verdigini kaydetti.
Kentteki bir ortaokulda sosyoloji ögretmeni olarak görev yapan Viem Hüseyin de gelecekte kitap okumayi seven ve sevdiren bir nesil yetismesini umduklarini söyledi.
Sosyal medyanin yayginlasmasiyla her geçen gün gençlerde kitap okuma aliskanliginin azaldigina deginen Hüseyin, yarismayi "gençlere kitap okuma aliskanligini yeniden kazandirma" projesi olarak degerlendirdi.
Hüseyin, kültürüne ve gelenegine sahip çikan yeni bir neslin yetistirilmesi için bu adimi atan Türkmen Kardeslik Ocagi Kerkük Subesi yönetimine tesekkür etti.
Kerkük'teki Türkmen gençligi için ilk olan bu çalismanin verimli olacagina inandigini vurgulayan Hüseyin, bu tür yarismalarin Irak'ta Türkmenlerin yogunlukta yasadiklari diger bölgelerde de hayata geçirilmesini istedi.