Kemik iletimli isitme çözümleriyle isitme yetisi geri kazanilabilirGökhan Yildiz
ISTANBUL (AA) - Dicle Üniversitesi Tip Fakültesi Bashekimi ve KBB Anabilim Baskani Prof. Dr. Mehmet Akdag, kronik tedaviye cevap vermeyen, dis kulak yolu iltihabindan dolayi konvansiyonel isitme cihazi kullanamayan, iletim veya karma isitme kaybi olan hastalarin kemik iletimli isitme çözümleriyle isitme yetisini tekrar kazanabilecegini bildirdi.
Prof. Dr. Mehmet Akdag, yaptigi yazili açiklamada, kemik iletimli isitme çözümlerinin vücut ile uyumlu cihazlar kullanarak isitme destegi sagladigini belirtti.
Akdag, "Isitme kaybi yasayanlar ve aileleri sosyal, egitsel, psikolojik ve akademik anlamda adeta bir engellilik süreci yasiyor. Kemik iletimli isitme çözümleri gibi teknolojik implantlar, hastalarin bu sorunlarin üstesinden gelerek mutlulukla tanismalarina ve hayata sikica baglanmalarina olanak taniyor. 5 yastan büyük çocuklarda ve yetiskinlerde kullanilabilen kemik iletimli isitme çözümlerinin uygulanmasinda isitsel degerlendirme kriterlerini dikkate almak gerekiyor. Cerrahi müdahale sonrasinda hastalar aradiklari mutluluga ve konfora erisebiliyor. Uygulama, tibbi endikasyonlarin oldugu birçok kriterlerde saglik uygulama tebligi konsepti içerisinde degerlendiriliyor. Bu kapsamda devlet geri ödemesini belli miktarda gerçeklestiriyor." ifadelerini kullaniyor.
- "Kemik iletimli implantlar, isitsel ve konfor açisindan oldukça yüksek bir performans sunuyor"
Akdag, kronik tedaviye cevap vermeyen, dis kulak yolu iltihabindan dolayi konvansiyonel isitme cihazi kullanamayan, iletim veya karma isitme kaybi olan hastalarin kemik iletimli isitme çözümleriyle isitme yetisini tekrar kazanabilecegini bildirdi.
Kemik iletimli isitme çözümlerinin kullanilan implant ile isitme duyusunu kemik vasitasiyla sagladigina isaret eden Akdag, sunlari kaydetti:
"Kemik iletimli implantlar, gerek yazilimsal ve gerekse boyut olarak isitsel ve konfor açisindan oldukça yüksek bir performans sunuyor. Bu cihazlar, gerek akilli telefonla olan baglantilari ve gerekse cihaza eklenen yazilim programlari ile dis sesleri minimize edebiliyor. Dolayisiyla rüzgar ve gürültü gibi dis seslerden etkilenmiyor. Cihaz takildiktan sonra isitsel ve konusma ayirt edilmesi gibi odyolojik takip oldukça önemli. Hastanin cihazin takildigi tarafta hijyen saglamasi gerekiyor. Saç dahi hijyen ortamini yok edebilir. Koklear implantta oldugu sekilde dis parçanin travma gibi etkenlerden korunmasi da oldukça önemli. Bu sürecin son derece dikkatli bir sekilde geçirilmesi gerekiyor."
- Nanoteknoloji ve yapay zeka teknolojisiyle implantsiz tedavi
Prof. Dr. Mehmet Akdag, kemik iletimli isitme çözümlerinin yeni nesil teknolojilerin etkisiyle gelisimini sürdürdügünü aktararak, dünyada kullanimi 1970'lere dayanan kemik iletimli implantlarin, gelisen teknolojiyle kendini sürekli yeniledigini bildirdi.
Akdag, "Yön belirleme, gürültüde sesin anlasilirligi, cep telefonu veya kalabalik bir konferansta mikrofon alicilari ile uyumluluk, havuz veya denizde yüzebilme imkanlari sagliyor. Yine gelisen teknoloji sayesinde boyutlari da giderek küçülüyor. Nanoteknoloji ve yapay zeka gibi yeni nesil teknolojilerle daha küçük ve daha fonksiyonel bir implant cihazi gelistirilmesi üzerine çalismalar yürütülüyor. Steamcell dedigimiz hücre kültürleri ile sinir hücrelerinin rejeneratif ve fonksiyonel çalismalari, cerrahi tekniklerin gelismesi ile ek bir implant olmadan isitme kaybinin ortadan kaldirilmasina yönelik çalismalar da umutlarimizi yesertiyor." degerlendirmesinde bulundu.