Kazakistan eski Savunma Bakani Bektanov, 12 yil hapis cezasi aldiMeiramgul Kussainova

Kazakistan eski Savunma Bakani Bektanov, 12 yil hapis cezasi aldiMeiramgul Kussainova

ASTANA (AA) - Kazakistan’da 2022’de meydana gelen "Ocak olaylari"ndan sonra gözaltina alinan eski Savunma Bakani Murat Bektanov, görevini kötüye kullanma suçundan 12 yil hapis cezasina çarptirildi.

Astana’daki askeri mahkemeden yapilan açiklamada, mahkemenin 24 Subat 2023 tarihli karariyla Bektanov’un Kazakistan Ceza Kanunu’nun 451’inci maddesinin 3. fikrasi geregi (görevin kötüye kullanilmasi) suçlu bulundugu ve 12 yil hapis cezasina çarptirildigi bildirildi.

Açiklamada, Bektanov’un yüksek güvenlikli bir ceza infaz kurumunda tutulacagi ve davanin “gizli” basligi altinda görüldügü için detayli bilgi verilmeyecegi de kaydedildi.

Ülkede 2022’nin Ocak ayinda meydana gelen kitlesel olaylar sirasinda Savunma Bakani olan Bektanov, görevini yapmadigi gerekçesiyle 20 Subat 2022’de gözaltina alinmisti.

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev de Bektanov’un "belirsizligi ve inisiyatif eksikliginden dolayi ordunun potansiyelini kullanamadiklarini ve disaridan yardim almak zorunda kaldiklarini" söylemisti.

Bassavci Berik Asilov da sorusturma kapsaminda Bektanov’un ülkedeki olaganüstü hal (OHAL) sirasinda açikça yasa disi emirler vererek askeri stratejik tesisleri korumasiz biraktiginin ortaya çiktigini ifade etmisti.

- Ocak olaylari

Kazakistan'da 2 Ocak 2022’de ülkenin batisindaki Mangistau eyaletine bagli Janaözen kentinde sivilastirilmis petrol gazi (LPG) fiyatlarindaki ani artis nedeniyle sürücülerin yol kapatma eylemi ile baslayan protesto gösterileri, daha sonra ekonomik esitsizlik sloganiyla diger sehirlere yayilmisti.

Özellikle en büyük sehir Almati'da kitlesel boyut kazandigi olaylarda 238 kisi hayatini kaybetmis, 10 binden fazla kisi gözaltina alinmisti.

Bir yil süren sorusturma sonrasi, Ocak olaylarinin kaos içinde devlet yönetimini ele geçirmeyi hedefleyen darbe girisimi oldugu açiklanmisti.