Kazakistan, bu ay Azerbaycan üzerinden petrol sevkiyatina baslayacakMeiramgul Kussainova

Kazakistan, bu ay Azerbaycan üzerinden petrol sevkiyatina baslayacakMeiramgul Kussainova

ASTANA (AA) - Kazakistan, bu ay Hazar Denizi üzerinden gerçeklestirecegi deneme sevkiyatinda Azerbaycan’in Bakü Limani’na 7 bin ton petrol gönderecek.

Kazakistan Ulusal Petrol Tasimaciligi Sirketinden (KazTransOil) yapilan açiklamada, martta Hazar Denizi’ndeki Kasagan petrol sahasindan 7 bin ton petrolün Aktau Limani’ndan Azerbaycan’in Bakü Limani’na deneme amaçli sevkinin planlandigi bildirildi.

Açiklamada, sevkiyatin ülkenin en büyük 3 petrol sahasindan Kasagan'in isletmecisi INPEX North Caspian Sea LTD tarafindan gerçeklestirilecegi belirtildi.

Avrupa’ya ihraç edilen Kazak petrolünün yaklasik yüzde 80’inin pompalandigi, Rusya’nin Karadeniz kiyisindaki Novorossiysk Limani’na sevkiyati saglayan Hazar Boru Hatti'nin (CPC) faaliyetleri, Rusya-Ukrayna Savasi nedeniyle birkaç kez durmustu.

Petrol ihracati için yeni güzergahlara yönelen Kazak hükümeti, 2023 itibariyla Hazar Denizi’nden Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hatti üzerinden sevkiyata baslayacaklarini ve Bakü-Supsa ile Bakü-Batum boru hatlarindan da gönderim için çalismalar yürüttüklerini duyurmustu.

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev de BTC hattinin yer aldigi Trans Hazar Uluslararasi Ulasim Güzergahi’nda (Orta Koridor) petrol tasima hacmini yilda 20 milyon tona çikarmayi planladiklarini açiklamisti.