Kanadali doktor, ülkesindeki saglik sorunlarinin asilmasi için Türkiye'yi örnek gösterdiSeyit Aydogan- Eski Ontario Tabipler Odasi Baskani Dr. Sohail Gandhi:- "Kanada saglik sistemindeki krizi çözmenin ilk ve en önemli adimi, tüm saglik kuruluslarinin ortak kullanabilecekleri Türkiye’ninki gibi bir bilgi sistemidir"

Kanadali doktor, ülkesindeki saglik sorunlarinin asilmasi için Türkiye'yi örnek gösterdiSeyit Aydogan- Eski Ontario Tabipler Odasi Baskani Dr. Sohail Gandhi:- "Kanada saglik sistemindeki krizi çözmenin ilk ve en önemli adimi, tüm saglik kuruluslarinin ortak kullanabilecekleri Türkiye’ninki gibi bir bilgi sistemidir"

TORONTO (AA) - SEYIT AYDOGAN - Eski Ontario Tabipler Odasi Baskani Dr. Sohail Gandhi, "Kanada, saglik sistemindeki krizi asmak için Türkiye'yi örnek almalidir." dedi.

Gandhi, AA muhabirine, uzun yillar boyunca dünyada parmakla gösterilen Kanada saglik sisteminin derin krizde oldugunu söyledi.

Benzer sikintilari yasayan Türkiye’nin 20 yil önce aldigi kararla yeni saglik sistemi kurdugunu belirten Gandhi, "Kanada, saglik sistemindeki krizi asmak için Türkiye'yi örnek almalidir." ifadesini kullandi.

Gandhi, Türkiye’nin saglik sektöründe attigi adimlardan en önemlisinin bilgi ve veri sistemi olduguna dikkati çekerek, "Bu, bir dizi radikal siyasi karar alinmasini gerektirir ki Kanada’da olmayan sey de bu.’’ degerlendirmesinde bulundu.

Hastane binalari, kullanilacak malzemeler ve personel gibi hususlardan önce hastalarin öncelikli düsünülmesi gerektigini vurgulayan Gandhi, Türkiye'nin attigi adimlarla zor olani basardigini dile getirdi.

Kanada’da 13 ayri saglik sisteminin bulundugunu ve birbirleriyle iletisiminin olmadigini söyleyen Gandhi, bir sehirden baska bir sehirdeki hastaneye nakledilen hastanin bilgilerine erisilemedigine dikkati çekti.

Gandhi, "Kanada saglik sistemindeki krizi çözmenin ilk ve en önemli adimi, tüm saglik kuruluslarinin ortak kullanabilecekleri Türkiye’ninki gibi bir bilgi sistemidir." ifadesini kullandi.

Türkiye’nin kullandigi saglik bilgi sistemine benzer bir uygulamanin, görev yaptigi Collingwood bölgesinde 2009'da baslatilmasini sagladigini belirten Gandhi, sunlari söyledi:

"60’in üzerinde hekim, halen çalisan bu sistemi kullaniyor. Bölgede yasayan yaklasik 70 bin kisi, bu sistemden yararlaniyor. Son derece verimli sonuçlar alindi. Bunun eyalet ve ülke çapinda kullanilmasi için girisimlerde bulundum. Her gittigim makam, beni bir baska yere sevk ederek isi çikmaza soktu."

- "6 milyon Kanadali, aile doktoruna sahip degil"

Arastirmalar ve istatistiklerde Kanada’nin saglik sisteminin, OECD ve Ingiliz Milletler Toplulugu basta olmak üzere alt siralarda bulunduguna isaret eden Gandhi, sunlari kaydetti:

"Sistemin krize girmesinin en önemli nedeni, politize olmasidir. Kanada'da saglik sistemimizin feci mevcut durumu için birçok kaynaktan sistem dönüsümü için çagrilar yapildi. Sifirdan baslamak yerine, çok daha verimli bir saglik sistemi gelistiren Türkiye gibi ülkelere bakalim. Onlarin yaptigini yapmanin Kanada vatandaslarina faydalari çok büyük olacaktir."

Kanada saglik sistemindeki krizin 1990’li yillarda basladigini anlatan Gandhi, halen 6 milyon Kanadalinin aile doktorunun olmadigini, ülkede doktor basta olmak üzere hemsire ve saglik personeli sikintisinin bulundugunu söyledi.

- "Türkiye, dünyanin en önemli medikal turizm destinasyonlarindan biridir"

Aciliyetine binaen hastalara 4 ila 18 ay sonrasina ameliyat randevusu verildigini belirten Gandhi, kendisine ait blogda kaleme aldigi makalesinde de okuyucularina "acil ameliyatlari için Türkiye’ye gitmeleri" tavsiyesinde bulundu.

Gandhi, makalesinde "Türk vatandasi olmayan ancak oraya medikal turizm amaciyla giden kisiler için Türkiye, dünyanin en önemli medikal turizm destinasyonlarindan biridir. Esasen kalça protezi için beklemek zorunda olduklari 13 ayi beklememeyi seçen bir hastam, önümüzdeki ay Türkiye'ye gidecek ve kalçasini tedavi ettirebilecek." ifadelerini kullandi.