Kanadali General Fortin, hükümetten 6 milyon Kanada dolari tazminat istiyorSeyit Aydogan

Kanadali General Fortin, hükümetten 6 milyon Kanada dolari tazminat istiyorSeyit Aydogan

TORONTO (AA) - Kanada'da Tümgeneral Dany Fortin, Basbakan Justin Trudeau, federal hükümete ve bazi yetkililere karsi açtigi davada 6 milyon Kanada dolari tazminat talep etti.

Kanada'nin 2021 yilinda Kovid-19 asi dagitim organizasyonunun basina getirilen ancak askeri okul yillarinda bir astina cinsel tacizde bulundugu iddiasiyla görevden alinan Tümgeneral Fortin, kendisine isnat edilen suçlamalardan beraat etmesinin ardindan basta Trudeau olmak üzere, iki eski ulusal savunma bakaninin da aralarinda bulundugu federal hükümet ve üst düzey askeri yetkilileri mahkemeye verdi.

Fortin'in hukuk ekibince Ontario Yüksek Adalet Mahkemesine sunulan dava dilekçesinde, Trudeau ve diger yöneticiler hakkinda iftira, kamu görevi sirasinda görevi kötüye kullanma, komplo ve ihmalkarlik suçlamalari bulunuyor.

Fortin, dava dilekçesinde adi geçen 16 kisiden 5 milyon Kanada dolari genel zarar ve 1 milyon Kanada dolari da cezai tazminat olmak üzere toplam 6 milyon Kanada dolari tazminat talep ediyor.

Dilekçede Fortin'in, iftira ve görevi kötüye kullanma nedeniyle zarara ugradigi belirtilerek Basbakan Trudeau ve diger yetkililer, ihmalkarlik, özel gerçeklerin uygunsuz bir sekilde kamuya ifsa edilmesi, güveni suistimal etmek ve zarara yol açacak komplo kurmakla suçlaniyor.

Dilekçede, "birbirleriyle uyum ve istisare içinde hareket eden siyasi aktörler" olarak tarif edilen Trudeau, eski bakanlar ve üst düzey askeri yöneticilerin, Fortin'in Kanada Halk Sagligi Kurumundaki görevine, askeri okul yillarindaki bir cinsel saldiri iddiasiyla son verdikleri belirtildi.

Kanada Silahli Kuvvetleri, hakkindaki tüm suçlamalardan bu yilin ocak ayinda aklanan Tümgeneral Dany Fortin’in, ordu bünyesinde yeni bir göreve atanacagini duyurmasina ragmen, Fortin’in hukuk ekibinden avukat Thomas Conway, yaptigi açiklamada, General'in orduda yeni bir göreve dönmesinin, Basbakan Trudeau ve "birbirleriyle uyum ve istisare içinde hareket eden siyasi aktörler" tarafindan engellendigini ileri sürdü.

Fortin'in beraat etmesine ragmen itibarindaki lekenin temizlenmedigini ifade eden Conway, "Bu leke, bu hasar ve mahkemelerde yasananlar, medeni hukuk yoluyla tazminat talep etmedikçe asla ortadan kaldirilacak bir sey degil." dedi.

Kanada Ulusal Savunma Bakanligi Sözcüsü Jessica Lamirande, Canadian Press'e yaptigi açiklamada, Savunma Bakanliginin Fortin'i "rütbesi ve deneyimiyle orantili uygun görevlere" atamayi planladigini duyurarak "Talep beyanini gözden geçirecegiz ve su anda daha fazla yorum yapmayacagiz." ifadelerini kullandi.