Kanada'da 2020'de 23 kisinin öldügü silahli saldirida polis hatali bulunduNuri Aydin

Kanada'da 2020'de 23 kisinin öldügü silahli saldirida polis hatali bulunduNuri Aydin

TRENTON (AA) - Kanada'nin güneydogusundaki Nova Scotia eyaletinde Nisan 2020'de 23 kisinin hayatini kaybettigi silahli saldiriya iliskin "bagimsiz tahkikatta" polis hatali bulundu.

Kanada hükümetinin emriyle saldiridaki polis ihmali ve kusurlarinin incelenmesi amaciyla kurulan "Bagimsiz Kamu Sorusturmasi Komisyonu" olaya dair raporunu açikladi.

Yaklasik 3 bin sayfalik raporda komisyon, Kanada Kraliyet Atli Polisi'ni (RCMP) hatali bulurken emniyet teskilatina yönelik reform çagrisi yapildi.

Komisyon, tahkikat sürecinde RCMP liderliginin bu saldirilarda hatalarinin oldugu ve RCMP'nin teskilatin hesap verilebilirligini engelledigine isaret ederek "Olaydan yaklasik 3 yil sonra RCMP, Kanada tarihinin en ölümcül saldirisina verdigi tepkileri degerlendirmek için çok az sey yapti." degerlendirmesinde bulundu.

Kanada polisinin saldirinin gerçeklestigi bölgedeki halkin ve görgü taniklarinin sagladigi bilgileri ele alis seklinin elestirildigi raporda, acil yardim çagri merkezlerine 3 kez ihbar aramasi yapildigi ancak bunlarin gerektigi sekilde degerlendirilmedigi kaydedildi.

Raporda, "Tehditlerin sürdügü bir ortamda RCMP, toplumu etkili sekilde bilgilendirmek ve tahliyelerini gerçeklestirmek için çok iyi seviyede hazirlikli degildi. RCMP yönergelerinin aksine polis teskilatinin acil durum plani yoktu." ifadeleri kullanildi.

Raporun açiklandigi basin toplantisina katilan Basbakan Justin Trudeau ise "Bazi seylerin degismesi gerektigine dair soru isareti yok ve degisiklik olacak." dedi.

Kanada'nin güneydogu eyaletlerinden Nova Scotia'nin Portapique kasabasinda 18 Nisan Cumartesi gecesinden ertesi gün öglene dek süren saldirilarda 23 kisi hayatini kaybetmisti.

Saldirgan, pazar günü ögle saatlerinde akaryakit istasyonunda polisle girdigi çatismada ölü ele geçirilmisti.

Nova Scotia'daki olayin ülke tarihinde en fazla can kaybinin yasandigi saldiri oldugu açiklanmisti.