Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformunun feshi davasinda taniklar dinlendiZeynep Yesildal

Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformunun feshi davasinda taniklar dinlendiZeynep Yesildal

ISTANBUL (AA) - Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu Derneginin, kanun ve ahlaka aykiri faaliyetlerde bulundugu iddiasiyla açilan kapatma davasina devam edildi.

Istanbul 13. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki durusmaya, davali dernegin avukatlari, baskan ve yardimcilari, temsilcileri ile bazi illerdeki baro görevlileri katildi. Fransa, Finlandiya, Irlanda ve Hollanda konsoloslugundan birer temsilci de durusmayi izleyici olarak takip etti.

Durusmada, Istanbul Kadin Kuruluslari Birligi adina katilma talebinde bulunan avukat Nazan Moroglu, davanin haksiz açildigini savunarak, "Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu, Kadin Kuruluslari Birliginin de önemli bir paydasidir. Avukatlik Kanunu'nun 76. Maddesi geregince buradayim. Davanin reddedilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandi.

Durusmada, 2019'da ögrencisi tarafindan öldürülen Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi arastirma görevlisi Ceren Damar Senel'in babasi Mustafa Damar tanik olarak dinlendi. Mustafa Damar, kizinin öldürülmesinden önce ve sonra dernegin çalismalarini takip ettigini dile getirerek, "Cinayete kurban gidenlerin yakinlarina, magdurlara destek olduklari için ben de buraya gelip vatandas olarak destek verme sorumlulugunda hissettim." dedi.

Tanik Arzu Sena Topuz ise bu platformla Istanbul Anadolu Adliyesi'nde görülen cinsel saldiri davasi sebebiyle tanistigini belirterek, durusmalari sirasinda platformun kendisine destek oldugunu, psikolojik yardim saglandigini kaydetti. Topuz, dernegin hukuka aykiri eylemlerini görmedigini ifade etti.

Mahkeme, müdahillik taleplerinin reddine karar vererek, taniklarin dinlenilmesi için durusmayi erteledi.

- Davanin konusu

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Fikri ve Sinai Haklar Sorusturma Bürosunca hazirlanan davanamede, Istanbul Valiligi Il Dernekler Müdürlügünün 29 Mart 2021 tarihli yazisinda, Sisli Kurtulus'ta faaliyet gösteren Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu Dernegi hakkinda sikayetlerde bulunuldugu belirtiliyor.

Davanamede, bu sikayetlerde dernegin, "kadin haklarini koruma kisvesi altinda aile mefhumunu, kadinlari ve çocuklari yok sayarak parçaladigi, bu kisiler üzerinden menfaat elde ettigi, toplumda kaos yaratip magduriyetleri artirmayi amaçladigi, Cumhurbaskani hakkinda hakaret söylemleri oldugu, aileyi ve toplumu parçalamayi amaçladigi, eski HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Gülten Kisanak gibi isimlerle terör faaliyetine katilan kadinlari savunarak yayin yaptigi" bildirilerek, gereginin yapilmasi isteniyor.

Kadin Cinayetlerini Durduracagiz Platformu Derneginin amacina, kanun ve ahlaka aykiri faaliyetlerle mevzuata aykiri faaliyet gösterdigi belirtilen davanamede, dernegin feshine karar verilmesi talep ediliyor.