KTÜ Ortahisar Creatiny RoboTeam takimi, ABD'den ödülle döndüMeltem Yilmaz Karakurum- Elektrikli otonom su üstü araci ile dünya ikincisi seçilen Dr. Ögretim Üyesi Rafet Çagri Öztürk'ün danismaligindaki 10 ögrenciden olusan takim, basarilarina basari katmayi hedefliyor- Otonom sistemleri ve yazilim kisminda görev alan Abdullah Kirmiziyüz:- "Önümüzdeki zamanlarda da bu projeyi sirketlestirme asamasina sokmayi düsünüyoruz"
TRABZON (AA) - ABD'de 22-28 Mart'ta gerçeklestirilen "13. RoboBoat 2023 Elektrikli Otonom Su Üstü Araç Yarismasi"nda dünya ikincisi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ortahisar Creatiny RoboTeam takimi, Trabzon'a döndü.
Dünya genelinde 19 takimin katilimiyla gerçeklestirilen, ülkelerin mühendislik açisindan dizayn, mekanik, yazilim ve elektronik alanlarinda boy gösterdigi yarismaya katilan takim üyelerinin, yarisma için gerekli teçhizat ve donanimi üzerinde barindirabilecek sekilde katamaran gövde formunda tasarladigi araç, Ares Tersanesi'nde üretildi.
Gemide kullanilan sevk sistemi, lityum iyon piller ve güç dagitim sistemi, "Degz Robotics" tarafindan ekibe hediye edildi.
Otonom teknenin elektronik ve yazilim ile ilgili ihtiyaçlari, geçen yil takimin kazandigi birinciligin ardindan takimi tebrik amaciyla Armelsan tarafindan temin edildi.
ABD'de 22-28 Mart'ta gerçeklestirilen "13. RoboBoat 2023 Elektrikli Otonom Su Üstü Araç Yarismasi"nda dünya ikincisi olan Dr. Ögretim Üyesi Rafet Çagri Öztürk'ün danismaligindaki 10 ögrenciden olusan takim, tasarladiklari araci daha da gelistirerek yeni dereceler hedefliyor.
- "Seneye birinciligi düsünüyoruz"
Ekipte otonom sistemleri ve yazilim kisminda görev alan Abdullah Kirmiziyüz, gazetecilere, takimin, geçen yil Savunma Sanayii Baskanliginin düzenledigi yarisma için kuruldugunu söyledi.
Kirmiziyüz, o yarismada aldiklari dereceden sonra daha büyük hedefler belirlediklerini aktararak, "Amerika'da düzenlenen RoboBoat yarismasina katildik. Geçen seneki ekibimiz 10 kisiden olusuyordu. Bu sene de ayni sekilde 10 kisilik bir ekibimiz var ama tabii ki de ekibimizin arkasinda Creatiny toplulugumuz var. 150 kisilik ekip. Hep beraber projeyi gelistiriyoruz." diye konustu.
Katildiklari yarismada ilk seneleri olmasina ragmen güzel derece aldiklarini vurgulayan Kirmiziyüz, sunlari kaydetti:
"Önümüzdeki zamanlarda da bu projeyi sirketlestirme asamasina sokmayi düsünüyoruz. Kurdugumuz platformun üzerine eklemek istedigimiz daha yeni teknolojiler var. Bunlari deneyecegiz. Katildigimiz yarisma 13 senedir düzenlenen yarisma. Bu sene biz tatmin olmadik. Seneye tekrar katilmayi düsünüyoruz. Tabii ki de seneye birinciligi düsünüyoruz."
- "Teknemiz istedigimiz alet ekipmanlarini içine yerlestirebilecegimiz büyüklükte"
Projenin teknik detaylari hakkinda bilgilendirmede bulunan Ceren Yedican da projeyi yarismanin istemlerine göre hazirladiklarini ifade etti.
Bu kapsamda da katamaran tipi iki gövdeli, biraz daha stabilitesi yüksek, yüksek yüzey alan imkanlari sunan bir tekne tasarimina geçis yaptiklarini belirten Yedican, sözlerini söyle sürdürdü:
"Teknemiz su anda istedigimiz alet ekipmanlarini üzerine ve içine yerlestirebilecegimiz büyüklükte. Bize pek çok istedigimiz alet edevatlar için imkanlar sunuyor. Bunun yaninda elektronik anlamdaki agirlik gibi sikintilarimizi da çözebiliyor. Çünkü gövde gayet hafif."
Yedican, gelistirdikleri araçla 19 takimla yaristiklarini kaydederek, "19 ülkeden farkli arkadaslarla orada yaristik. Bir arada yer aldik, birbirimize bir seyler kattik. Sonrasinda yarisma tamamlandi. Dünya ikincisi olduk." diye konustu.
Basari hedefiyle çok çalistiklarina dikkati çeken Yedican, "Yarismaya basliyoruz, dedigimiz andan itibaren tüm 24 saatimizi aldi diyebiliriz. Çünkü yarismayla yatip yarismayla kalkiyorduk." dedi.