James Webb Teleskobu Orion Bulutsusu'nda 42 çift gezegenimsi cisim kesfettiIrmak Akcan

James Webb Teleskobu Orion Bulutsusu'nda 42 çift gezegenimsi cisim kesfettiIrmak Akcan

ANKARA (AA) - ABD Havacilik ve Uzay Ajansinin (NASA) James Webb Uzay Teleskobu (JWST) Orion Bulutsusu'nun içerisinde 42 çift gezegenimsi cisim buldu.

Avrupa Uzay Ajansinin (ESA) internet sitesinde yayimladigi fotograflar, Orion Bulutsusu'nun yeni görüntülerini gözler önüne seriyor.

ESA ile Avrupa Uzay Arastirmalari ve Teknoloji Merkezinin (ESTEC) yürüttügü ortak çalisma sonucu, JWST'nin kesfettigi gezegenimsi cisimlerin, bir yildizin sistemine bagli olmadan ve çiftler halinde serbest sekilde uzay boslugunda süzüldügü gözlemlendi.

Söz konusu 42 gezegenimsi çifte, Jüpiter büyüklügünde oldugu için "Jüpiter Kütleli Ikili Obje (JuMBO)" ismi verildi.

JuMBO'larin kütleleri, 13 Jüpiter ile 0,7 Jüpiter arasinda degisiklik gösterirken, çiftlerin sadece yüzde 40'inin kütlelerinin birbirlerine benzer oldugu belirtiliyor.

Arastirmada, JuMBO'larin uzayda çift halinde bulunmalarinin beklenmedik oldugu aktarilirken, yildizlar ve gezegenler üzerine üretilmis mevcut bütün teorilere "ters olduklari" vurgulandi.

Uzmanlar, bu cisimlerin bulutsunun içerisinde bir yildizin olusamayacagi madde yogunluguna sahip bölgelerde olustuklarini tahmin ediyor.

Diger bir tahmin de JuMBO'larin, yildizlar etrafinda olustuktan sonra çesitli sebeplerden dolayi yildizlararasi uzay bosluguna itilmesi olarak belirtildi.

Uzay bosluguna ayni anda itilen çift cisimlerin nasil bir arada kalabildigi bilinmiyor.

Arastirma, "aeXiv" arsivinde yayimlandi.