Izmir'deki Gümüldür Fayi'nda bilimsel inceleme baslatildiHalil Sahin

Izmir'deki Gümüldür Fayi'nda bilimsel inceleme baslatildiHalil Sahin

IZMIR (AA) - Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Arastirma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, eski deprem izlerini ve sarsinti potansiyelini arastirmak amaciyla Gümüldür Fayi'nda hendek açarak inceleme baslattiklarini bildirdi.

Sözbilir, yaptigi yazili açiklamada, arastirmaya Afyon Kocatepe, Sivas Cumhuriyet ve Çukurova üniversitelerinden bilim insanlarinin da katildigini belirtti.

Izmir'deki 17 diri faydan biri olan Gümüldür Fayi'nin ilk kez incelendigini ve fayin 6,8 büyüklügündeki depreme neden olma potansiyelinin bulundugunu aktaran Sözbilir, sunlari kaydetti:

"Gümüldür Fayi, deprem üretme potansiyeli çok yüksek olan; Payamli ve Özdere arasinda kalan bölgede, 30 kilometre uzunlugunda ve Kusadasi Körfezi'nin kuzey sinirini olusturan bir fay niteliginde. Açtigimiz hendek ile fay kesitinden örnek alarak eski depremlerin yasini bulmak için inceleme yapacagiz. Sonrasinda ise fayin özellikleri, geçmiste ürettigi depremler ve üretme sikliklari gibi sonuçlara ulasmayi planliyoruz. Kazilan hendek ve alinan örnekler; bizlere fayin ne büyüklükte deprem üretebilecegini, üretme periyodunu ve bunun sonucunda da alinabilecek önlemleri gösterecek."

Fayin, 30 Ekim 2020'de Izmir'de yikima yol açan depremin enerjisine cevap verme durumunu da arastirdiklarini vurgulayan Sözbilir, "Elde edilecek veriler, kamu kurumlariyla paylasilacak ve alinacak tedbirlerin temelini olusturacak." ifadesini kullandi.