Isviçre'deki buzullarin hacminde son 2 yilda yüzde 10 azalma görüldüDilara Karatas

Isviçre'deki buzullarin hacminde son 2 yilda yüzde 10 azalma görüldüDilara Karatas

CENEVRE (AA) - Son yillarin en sicak yazlarindan birini yasayan Isviçre'de buzullarin hacminin son 2 yilda yüzde 10 azaldigi tespit edildi.

Isviçre Bilimler Akademisi Kriyosfer Komisyonu, mevsim normallerin üzerinde seyreden sicaklar ve eskiye kiyasla daha az kar yagmasi sebebiyle Isviçre Alplerindeki buzul erimesinin "ciddi derecede" hizlandigini bildirdi.

Komisyondan yapilan açiklamada, Avrupa'da en fazla buzula sahip Isviçre'de, 2022 ve 2023'te buzul hacminin yüzde 10 azaldigi ifade edildi.

Sadece iki yil içerisinde 1960-1990 yillari arasinda oldugu kadar buz kaybedildigi vurgulanan açiklamada, bu dönemde buzul dillerinin çökmesinin birçok küçük buzulun erimesine yol açtigi ifade edildi.

Açiklamada, ciddi buz erimesinin, buzullarin üzerine düsen ve dogrudan günes isigina maruz kalmasindan koruyan karin çok az yagmasindan kaynaklandigi kaydedilirken, haziranda görülen asiri sicaklarin karlarin normalden 2-4 hafta önce erimesine neden olduguna isaret edildi.

Isviçre'nin sicaklik ölçümlerinin basladigi 1864'ten bu yana "besinci en sicak yazini" yasadigi, mevsim boyunca Alpler'in kuzeyinde iki, güneyinde de üç sicak hava dalgasinin görüldügü bildirilmisti.