Israilli eski istihbaratçidan "Iran 3 ila 5 nükleer bomba üretebilecek uranyuma sahip" iddiasiMücahit Aydemir

Israilli eski istihbaratçidan "Iran 3 ila 5 nükleer bomba üretebilecek uranyuma sahip" iddiasiMücahit Aydemir

KUDÜS (AA) - Israil’in eski Askeri Istihbarat Dairesi (AMAN) Baskani Amos Yadlin, Iran’in "3-5 atom bombasi üretebilecek kadar" uranyuma sahip oldugunu ileri sürdü.

Israil Kamu Yayin Kurulusuna (KAN) konusan Yadlin, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansinin (UAEA) Iran’in nükleer faaliyetlerine iliskin yakin zamanda yayimladigi raporun "yeni bir sey içermedigini" belirterek, "Israil tarafindan bilindigine göre, Tahran, 3 ila 5 nükleer bomba üretmeye yetecek kadar uranyuma sahip." dedi.

Israil'in Suriye’deki Iran hedeflerine yönelik hava saldirilarina deginen Yadlin, bu saldirilarin, "Iran'in Suriye'de askeri olarak yerlesme çabalarini büyük ölçüde engelledigini" öne sürdü.

UAEA, Iran’in nükleer faaliyetlerine iliskin her 3 ayda bir Yönetim Kurulu üyesi ülkelerle paylastigi son raporu dün açiklamisti. Raporda, taraflar arasinda anlasmazliga yol açan iki konunun çözüme kavusturuldugu bilgisine yer verilmisti.

UAEA müfettislerinin subatta Iran’in Fordo Nükleer Tesisinde buldugu yüzde 83,7 oraninda zenginlestirilmis uranyum parçaciklari hakkinda Tahran yönetiminin yaptigi açiklamayi Ajansin tutarli buldugu ve bu konuda baska bir sorun olmadigi belirtilen raporda, Abadeh kenti yakinlarinda yer alan Marivan bölgesindeki bir tesiste yapay uranyuma iliskin bulgulara yönelik incelemenin de Ajans uzmanlari tarafindan sonlandirildigi kaydedilmisti.

Iran’da Ajansa bildirilmeyen 3 noktada nükleer bulgularin tespit edilmesi ve Tahran yönetiminin UAEA'ya istenilen düzeyde açiklama yapmamasi, taraflar arasinda uzun süredir anlasmazliga yol açiyordu.