Israil ordusunda Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesine tepkiler artiyorEnes Canli- Israil Hava Kuvvetleri bünyesindeki 100 elit asker, yargi düzenlemesine tepki olarak "orduda görev alamayacaklarini" belirtti

Israil ordusunda Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesine tepkiler artiyorEnes Canli- Israil Hava Kuvvetleri bünyesindeki 100 elit asker, yargi düzenlemesine tepki olarak "orduda görev alamayacaklarini" belirtti

KUDÜS (AA) - Israil Hava Kuvvetlerine bagli aralarinda iki eski kuvvet komutaninin da bulundugu 100 elit yedek asker, hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan tartismali düzenlemesi karsisinda "orduda görev alamayacaklarini" açikladi.

Israil'de yayin yapan Kanal 12'nin haberine göre, Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesine tepkiler ordu içinde giderek artiyor.

Hava Kuvvetlerinde görev yapmis iki eski komutanin da yer aldigi elit gizli hava birliginde görevli 100 yedek asker ortak açiklamada bulundu.

Açiklamada, askerler, "yargi darbesi" seklinde niteledikleri Netanyahu hükümetinin yasal düzenlemelerinin devam etmesi halinde "orduda hizmet edemeyeceklerini" kaydetti.

Açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Israil demokrasisinin gözümüzün önünde can çekistigi anayasal durum karsisinda askeri emirlere uymak, ettigimiz yemine, vicdanimiza, misyonumuza ters düsecektir. Vicdanimizin sesi artik orduda hizmet etmemizi mümkün kilmayabilir."

Açiklamada ismi paylasilmayan bir tegmen de "Israil'in Yahudi demokrasisine karsi tehdidin hep içeriden degil disaridan gelecegini düsünürdük. Simdi tam aksi oluyor ve bunu engellemeye kararliyiz." ifadelerini kullandi.

Israil'de ordu ve siber güvenlik birimlerindeki komuta kademesinden isimlerin de yer aldigi yüzlerce yedek asker, dün yaptiklari ortak açiklamada Binyamin Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesini protesto etmek için 19 Mart'ta greve gideceklerini açiklamisti.

- Israil'deki tartismali yargi düzenlemesi

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi mercii olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alinacagini belirtmisti.

Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yarginin yetkilerini kisitladigi gerekçesiyle yogun sekilde elestirilmisti.

Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog'un krize çözüm için sundugu yargi düzenlemesi tasarisi, muhalefet tarafindan kabul edilmis ancak iktidar tarafindan reddedilmisti.

Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesine karsi kitlesel protestolar, 11 haftadir yüz binlerce kisinin katilimiyla devam ediyor.

Israil ordusunda aralarinda savas pilotlari, denizalti subaylari, siber güvenlik uzmanlari, özel kuvvetler gibi birimlere bagli yüzlerce yedek asker hükümetin tartismali yargi düzenlemesini uygulamasi durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya egitimlere katilmayacaklarini açiklamisti.

Israil'de iç ve dis istihbarat teskilatlari, diger güvenlik kurumlarinin çalisanlari da yaptiklari açiklamalarla hükümetin yargi düzenlemelerine karsi itirazlarini duyurmustu.