Israil güçleri fanatik Yahudilerin baskini için Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girisini engellediMücahit Aydemir

Israil güçleri fanatik Yahudilerin baskini için Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girisini engellediMücahit Aydemir

KUDÜS (AA) - Isgal altindaki Dogu Kudüs'te fanatik Yahudi yerlesimciler, Israil polisinin korumasi altinda Mescid-i Aksa'nin avlusuna girdi.

Onlarca fanatik Yahudi yerlesimci, Dogu Kudüs’ün Eski Sehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlerken, Israil güçleri Filistinlilerin mescide girisini engelledi.

Israil güçlerinin, iki gündür teravih namazinin ardindan Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskinlar ve kutsal mabette ibadet edenlere uyguladigi siddet büyük tepki çekiyor.

Tepkilere ragmen Israil güçleri, fanatik Yahudi yerlesimcilerin Aksa’ya girislerini kolaylastirmak için burada ibadet eden ve itikafa giren Müslümanlari dün teravih namazinin ardindan siddet kullanarak mescitten çikardi ve ardindan bir daha girislere izin vermedi.

Aksa’da sabah namazi Israil güçlerinin girisine izin verdigi 40 yasin üstündeki az sayidaki kisi ve Müslüman turistler tarafindan eda edildi.

Harem-i Serif'e girmelerine izin verilmeyen çok sayida Filistinli genç, sabah namazini, Mescid-i Aksa’ya açilan Aslanli Kapi, Silsile Kapisi ve Meclis Kapisi önünde sokakta kildi.

Israil güçlerinin, iki gündür Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere karsi siddet kullanarak müdahale etmesi, isgal altindaki Dogu Kudüs ve bölgede tansiyonu yükseltmisti.

Fanatik yerlesimcilerin Yahudilerce kutsal "Pesah Bayrami" nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleme ve burada kurban kesme çagrilari üzerine teravih namazinin ardindan Filistinliler, Aksa'daki Kible Mescidi'ne siginmisti.

Israil güçlerinin Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskin sirasinda, Kible Mescidi'ndeki Filistinlilere siddet kullanarak müdahale ettigi ve buradakileri darbettigi görüntüler uluslararasi tepkiye yol açmisti.

Israil polisi, Kible Mescidi'nde ibadet edenlere göz yasartici gaz, kauçuk kapli mermi ve cop kullanarak müdahale etmis, kutsal mabedi adeta savas alanina çevirmisti.

Kible Mescidi'ne siginan 400'den fazla Filistinli gözaltina alinmisti.