Israil Cumhurbaskani Herzog'dan tartismali "yargi reformunun" derhal durdurulmasi çagrisi:Abdel Ra'ouf D. A. R. Arnaout,Muhammed Emin Canik- "Dün gece son derece agir sahnelere sahit olduk. Basbakana, hükümete ve koalisyon üyelerine sesleniyorum. Halkin tamami derin bir endiseyle hareket ediyor. Güvenligimiz, ekonomimiz ve toplumumuz tehlike altinda" - "Sorumlulugum geregince, Israil halkinin birligi için sizi (yargi reformuna iliskin) yasal süreci derhal durdurmaya çagiriyorum"

Israil Cumhurbaskani Herzog'dan tartismali "yargi reformunun" derhal durdurulmasi çagrisi:Abdel Ra'ouf D. A. R. Arnaout,Muhammed Emin Canik- "Dün gece son derece agir sahnelere sahit olduk. Basbakana, hükümete ve koalisyon üyelerine sesleniyorum. Halkin tamami derin bir endiseyle hareket ediyor. Güvenligimiz, ekonomimiz ve toplumumuz tehlike altinda"
- "Sorumlulugum geregince, Israil halkinin birligi için sizi (yargi reformuna iliskin) yasal süreci derhal durdurmaya çagiriyorum"

KUDÜS (AA) - Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog, ülkede siyasi krize yol açan tartismali "yargi reformunun" derhal durdurulmasini istedi.

Israil'de yüz binlerce kisinin söz konusu "yargi reformuna" karsi sokak gösterileri düzenlemesinin ardindan Cumhurbaskani Herzog, konuya iliskin yazili bir açiklama yapti.

Herzog, ülke güvenliginin tehdit altinda oldugunu vurgulayarak sunlari kaydetti:

"Dün gece son derece agir sahnelere sahit olduk. Basbakana, hükümete ve koalisyon üyelerine sesleniyorum. Halkin tamami derin bir endiseyle hareket ediyor. Güvenligimiz, ekonomimiz ve toplumumuz tehlike altinda. Bütün Israil halkinin gözü üzerinizde. Tüm Yahudi halkinin gözü üzerinizde. Tüm dünyanin gözü üzerinizde."

Herzog, hükümete hitaben, "Sorumlulugum geregince, Israil halkinin birligi için sizi (yargi reformuna iliskin) yasal süreci derhal durdurmaya çagiriyorum" ifadelerini kullandi.

- Netanyahu'nun Savunma Bakani'ni görevden almasi ve protestolar

Israil Savunma Bakani Yoav Gallant, ülkede siyasi krize ve kitlesel protestolara yol açan tartismali yargi düzenlemesinin durdurulmasi için hükümete çagri yapmisti.

Savunma Bakani, "Ülke içindeki ayrilik, Israil ordusuna ve savunma teskilatina derinlemesine nüfuz etti. Bu, Israil'in güvenligine yönelik açik ve büyük bir tehdittir. Buna izin vermeyecegim." demisti.

Savunma Bakani Gallant'in çagrisina, Likud Partisi içinden de destek gelmisti.

Basbakan Binyamin Netanyahu ise, Gallant'i görevden alarak yargi düzenlemesi konusunda geri adim atmayacaginin mesajini vermisti.

Bunun üzerine yüz binlerce Israilli dün aksam saatlerinden itibaren ülke genelinde sokaklara dökülmüstü.

- Netanyahu hükümetinin tartismali "yargi reformu"

Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargi reformu" planladiklarini duyurmustu.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi makami olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yogun sekilde elestirilmisti.

Cumhurbaskani Isaac Herzog'un, taraflara "iç savas" uyarisi yaparak sundugu alternatif tasari da iktidar tarafindan reddedilmisti.