Ispanya ve Portekiz 4 ay arayla ikinci kez hükümetler arasi zirve düzenlediSenhan Bolelli

Ispanya ve Portekiz 4 ay arayla ikinci kez hükümetler arasi zirve düzenlediSenhan Bolelli

MADRID (AA) - Ispanya ve Portekiz'deki sol hükümetler, 4 ay arayla ikinci kez yapilan hükümetler arasi zirvede ikili iliskileri daha da güçlendiren anlasmalara imza atti.

Ispanya'nin güneybatisindaki Kanarya Adalari grubuna bagli Lanzarote Adasi'nda düzenlenen zirvede adalet, çalisma, egitim, saglik, kültür ve sinir ötesi sürdürülebilir kalkinma konularinda bazi anlasmalar imzalandi.

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, imza töreninin ardindan düzenlenen basin toplantisinda, "iki ülke arasinda mükemmel ve her seferinde daha da derinlesen ikili iliskileri ele aldiklarini" söyledi.

Sanchez, Ispanya ve Portekiz'in yani sira Fransa ve Almanya'nin da katilimiyla 2030'a kadar Iber Yarimadasi'ndan Avrupa'ya hidrojen tasiyacak denizalti boru hatti insasi (H2MED projesi) konusunda geçen yil sonunda varilan anlasmayi bir kez daha gözden geçirdiklerini aktardi.

Rusya-Ukrayna savasinin yarattigi karmasik ve sonu belli olmayan bir dönemde, Ispanya'nin 1 Temmuz'dan itibaren Avrupa Birligi (AB) dönem baskanligini üstlenecegini hatirlatan Sanchez, enerji, saglik ve gida güvenligi gibi konularda AB'nin yalniz kalmamasi, ittifak kurmasi, dünyanin diger bölgeleriyle daha fazla isbirligi ve sinerji yaratmasi gerektigine dikkati çekti.

Portekiz Basbakani Antonio Costa da Ispanya ve Portekiz'in enerji politikalarinda ortak hareket ettigini, bunun AB geneline de yayilmasini arzu ettiklerini ifade etti.

Costa, "Elektrik ve gaz fiyatlarindaki artisi durdurmak için Iber çözümünü elde etmeyi basardik. Bu nedenle Ispanya ve Portekiz, Avro Bölgesi'ndeki diger ülkelere göre daha rekabetçi. H2MED projesiyle de Avrupa'nin genel ekonomisini güçlendirmeye süreklilik kazandiriyoruz." dedi.

Diger yandan 2030 Dünya Kupasi'ni organize etmek için Fas'in, Ispanya ve Portekiz ile ortak adayliga katilacaginin dün açiklanmasiyla ilgili degerlendirme yapan iki basbakan, bunun, iki kitanin birlikte çalisma arzusunu ortaya koydugunu, pozitif mesaj verdiklerini ve ortak adayligin daha da güçlendigini belirtti.