Iran ve Suudi Arabistan Disisleri Bakanlari ramazanda yapacaklari görüsmeyi ele aldiAhmet Dursun

Iran ve Suudi Arabistan Disisleri Bakanlari ramazanda yapacaklari görüsmeyi ele aldiAhmet Dursun

ANKARA (AA) - Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan, Tahran-Riyad arasindaki iliskilerin 7 yil aradan sonra yeniden kurulmasina iliskin son gelismeleri ve ramazan ayinda yapacaklari görüsmeyi ele aldi.

Iran Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, Disisleri Bakani Abdullahiyan, Suudi mevkidasi bin Ferhan ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi.

Görüsmede, iki bakan Tahran-Riyad arasindaki iliskilerin 7 yil aradan sonra yeniden kurulmasina iliskin son gelismeler ve ramazan ayinda yapacaklari görüsmeyi ele aldi.

- Iran-Suudi Arabistan iliskileri

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarinda Sii din adami Nimr el-Nimr'in de bulundugu 47 kisi "terör" suçlamasiyla idam edilmisti.

Idamlara tepki gösteren Iranli yetkililerin pes pese yaptigi açiklamalarin ardindan Suudi Arabistan'in Tahran Büyükelçiligi ve Meshed kentindeki konsolosluk binalari Iran'daki göstericiler tarafindan atese verilmisti.

Mart 2015'te baslayan Yemen'deki kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasindaki diplomatik iliskiler tamamen kesilmisti.

Iran ve Suudi Arabistanli yetkililer, Nisan 2021'de Bagdat'ta dogrudan görüsmeler yapmak üzere bir araya gelmis, Irak ve Umman'in arabuluculugundaki görüsmeler daha sonra da devam etmisti.

Riyad ve Tahran, 7 yil aradan sonra 10 Mart'ta Pekin'de Çinli yetkililerin araciligiyla diplomatik iliskilerin iki ay içinde yeniden baslatilmasi konusunda anlasmaya varmisti.

Anlasma kapsaminda iki ülke disisleri bakanlarinin sürecin yürütülmesi ve ayrintilarin netlestirilmesi için yakin zamanda bir araya gelecegi aktarilmisti.

Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan ile Suudi mevkidasi bin Ferhan, 23 Mart'ta da bir telefon görüsmesi gerçeklestirmis ve iki bakanin, büyükelçilik ve konsolosluklarinin yeniden açilmasi sürecini koordine etmek üzere yakin zamanda bir araya gelme konusunda anlastigi açiklanmisti.