Ingiltere'de tek kullanimlik plastik çatal, biçak ve tabaklar yasaklandiZuhal Demirci

Ingiltere'de tek kullanimlik plastik çatal, biçak ve tabaklar yasaklandiZuhal Demirci

LONDRA (AA) - Ingiltere'de plastik çatal, biçak, tabak ve tepsi gibi tek kullanimlik ürünlerle ilgili yasak yürürlüge girdi.

Ingiliz hükümeti, bazi tek kullanimlik plastiklere iliskin yasagin yürürlüge girmesiyle dogayi plastik atik kirliliginden korumayi amaçliyor.

Ancak belediyeler, bazi firmalarin degisime hazir olmadigi konusunda uyarilarda bulunuyor.

Yasaklanan tek kullanimlik plastikleri tedarik etmeyi sürdüren isletmeler, para cezasina çarptirilabilecek ve yerel makamlar tarafindan denetime tabi tutulabilecek ancak söz konusu uygulama, süpermarketler veya paket servisler tarafindan kullanilan plastik ürünleri kapsamayacak.

Benzer yasaklar, Iskoçya'da uygulanirken Ingiltere'de tek kullanimlik plastik pipetler, karistiricilar ve plastik sapli pamuklu çubuklar 2020'de yasaklanmisti.

Iskoçya, Haziran 2022'de isletmeler için tek kullanimlik plastik ürünleri yasaklamisti.

Galler'de de Aralik 2022'de benzer bir yasa onaylanmis ancak uygulamanin bazi bölümlerinin 2026'ya kadar yürürlüge giremeyebilecegi belirtilmisti.

- Tek kullanimlik plastiklerin sadece yüzde 10'u geri dönüstürülüyor

Ingiltere'de veriler, her yil yaklasik 1,1 milyar tek kullanimlik plastik tabak ve 4,25 milyar çatal biçak takimi kullanildigini, bunlarin sadece yüzde 10'unun kullanildiktan sonra geri dönüstürüldügünü ortaya koyuyor.

Avrupa Birligi (AB), plastik atik miktarini azaltmak için son yillarda yeni düzenlemeler getirmis, 2021'de de tek kullanimlik tabak, çatal, bardak ve pipet gibi plastikleri yasaklamisti.