Ingiltere'de hükümeti elestirdigi için isten çikarilan sunucu Lineker, BBC ile tekrar anlastiBehlül Çetinkaya

Ingiltere'de hükümeti elestirdigi için isten çikarilan sunucu Lineker, BBC ile tekrar anlastiBehlül Çetinkaya

LONDRA (AA) - Ingiltere'de hükümetin düzensiz göçmenlere yönelik yeni yasa taslagini elestirdigi için görevinden alinan BBC sunucusu ve eski futbolcu Gary Lineker, kanalla varilan anlasmanin ardindan yeniden ekranlara dönecek.

BBC'den yapilan açiklamada, Twitter'dan hükümetin "Yasa Disi Göç Yasa Tasarisi"ni 1930'larin Almanyasi'na benzeterek elestirdigi için görevden alinan Lineker'le anlasmaya varildigi ve Lineker'in "Haftanin Maçi" programini sunmaya devam edecegi belirtildi.

Açiklamada, "BBC'nin sosyal medya kullanim yönetmeligi ve uygulamasini yeniden gözden geçirmenin tam zamani olduguna inaniyoruz." ifadesi kullanildi.

BBC Genel Müdürü Tim Davie de yaptigi açiklamada Lineker gibi kurum personeli olmayan sunucularin sosyal medya kullanimina iliskin bagimsiz bir çalisma yürütülecegini kaydetti.

Davie, sosyal medya kullanim yönetmeliginde bazi gri alanlar oldugunu kabul ederken Lineker gibi sunucularin BBC'nin editoryal kurallarina uymasi gerektigini vurguladi.

- "Evinizden kaçmak zorunda kalmanizla karsilastirilamaz"

Lineker, yaklasik 30 yildir ekranlarinda yer aldigi BBC'deki isine 10 Mart'ta son verilmesinin ardindan yeniden anlasma saglanmasiyla ilgili Twitter hesabindan açiklama yapti.

Kendisini destekleyenlere tesekkür eden Lineker, "Sürreal birkaç günün ardindan bu konuda ileri dogru bir yol katettigimiz için mutluyum. Özellikle BBC Sport'taki is arkadaslarimin gösterdigi essiz destek basta olmak üzere bana verilen inanilmaz destek için tesekkür ederim." ifadelerini kullandi.

Günün Maçi programina dönmek için sabirsizlandigini belirten Lineker, sunlari kaydetti:

"Son birkaç gün ne kadar zor olsa da zulümden ya da savastan çok uzak bir ülkeye siginmak için evinizden kaçmak zorunda kalmaniz bununla karsilastirilamaz. Içinde bulunduklari kötü durumla empati yaptiginizi görmek iç açiciydi. Çogunlukla hosgörülü, misafirperver ve cömert insanlardan olusan bir ülke olmaya devam ediyoruz."

- Lineker krizi

Geçen hafta Ingiltere Içisleri Bakani Suella Braverman'in açikladigi Yasa Disi Göç Yasa Tasarisi'ni irkçi bir uygulama olarak elestiren Lineker'in görevine, BBC'nin sosyal medya kullanimi kurallarina uymadigi gerekçesiyle son verilmisti.

Hafta sonu yayimlanan Günün Maçi programi için baska bir sunucu arayisina giren BBC, tüm yedek sunucu ve teklif götürdüklerinden Lineker'le dayanisma gösterdikleri için olumsuz yanit almisti.

Programin yorumculari efsane futbolcular Ian Wright ve Alan Shearar, Lineker'le dayanisma için programa çikmayacaklarini açiklamis, BBC'deki diger spor programlarinin sunuculari ve spor muhabirleri de Lineker'e destek açiklamalari yapmisti.

- Tartismali Yasa Disi Göç Yasa Tasarisi

Ingiliz hükümetinin, Mans Denizi üzerinden bot veya teknelerle ülkeye giren düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik 7 Mart’ta açikladigi yeni yasa tasarisiyla, göçmenlerin yakalandigi anda gözaltina alinmasi planlaniyor.

Tasariya göre, gözaltina alinan düzensiz göçmenler, adli sorusturma olmaksizin 28 gün içinde kendi ülkelerine ya da güvenli üçüncü ülkelere sinir disi edilecek.

Sinir disi edilen düzensiz göçmenler, yasal hak arayislarini ve siginma taleplerini ise sinir disi edildikten sonra yapacak.

Ülkeye yasa disi yollarla girenlere siginma talebi hakki verilmeyecek.