Ingiltere'de halk artan düzensiz göçe ragmen göçmenlik konusuna olumlu yaklasiyorBehlül Çetinkaya- 2015 ve 2016'da halkin yaklasik yüzde 50'si göçün ülkenin en büyük sorunu oldugunu açiklarken, 2022'de bu oran yüzde 11'e düstü

Ingiltere'de halk artan düzensiz göçe ragmen göçmenlik konusuna olumlu yaklasiyorBehlül Çetinkaya- 2015 ve 2016'da halkin yaklasik yüzde 50'si göçün ülkenin en büyük sorunu oldugunu açiklarken, 2022'de bu oran yüzde 11'e düstü

LONDRA (AA) - Ingiltere'de Brexit öncesi halkin neredeyse yarisi göçmenlerin ve göçün ülkenin karsi karsiya oldugu en büyük problem olduguna inanirken rekor sayida artan düzensiz göçe ragmen 2022'de halkin yüzde 46'si göç ve göçmenlere karsi pozitif, yüzde 29 ise negatif baktigini açikladi.

Birlesik Krallik ile Avrupa Birligi (AB) iliskileri üzerine arastirmalar gerçeklestiren düsünce kurulusu Degisen Avrupa'da Birlesik Krallik (UKICE), "Brexit sonrasi göçmenlik: Nereye gidiyoruz?" isimli bir rapor yayimladi.

Rapora göre halkta hükümetin sinir kontrolünü yitirdigi algisi, Ukraynali ve Hong Konglu göçmen ile ögrencilerin yani sira Mans Denizi'nden ülkeye botlarla giren düzensiz göçmen sayisinin artmasiyla basladi.

Ancak ülkeye göç, 2004 yilinda bazi orta ve dogu Avrupa ülkelerinin AB'ye girmesiyle basladi. Brexit kampanyalarinda AB'den ayrilmayi savunanlarin argümani da bu göçleri durdurmak ve sinir kontrolünü ele geçirmekti.

AB'ye üye ülke vatandaslarinin serbest dolasim kurallarina uymak zorunda oldugu Ingiltere'de Brexit yanlilari göçü durdurmanin tek yolunun AB'den ayrilmak oldugunu savundu.

Brexit yanlilari, göçmenlerin yeteneklerine göre seçilecegi bir yapinin kurulmasinin daha adil oldugunu da savunurken Brexit'in ardindan AB vatandaslarina yönelik yeteneklerine göre oturum alabilecekleri vize türü açiklandi.

Ülkede 3,4 milyon AB vatandasinin yasadigi tahmin edilirken bu vize türüne 6 milyon kisi basvurdu. Çogunlugu Romanya, Polonya, Ispanya, Portekiz ve Italya vatandasi olan basvuru sahiplerinin yüzde 90'ina vize verildi.

- AB disi göçle üretimde artis bekleniyor

Brexit sonrasi kalifiye göçmenler ve ihtiyaç duyulan sektörlerde çalisanlara yönelik is bulma sarti olan puan bazli yeni vize türleri de açiklandi. Dünyanin önemli üniversitelerinden mezun kisiler için ise is bulma sarti olmayan "Yüksek potansiyelli kisiler vizesi" duyuruldu.

Ancak 2022 yilinda AB ülkelerinden gelen düsük göç birçok sektörde kalifiye çalisan açigini ortaya çikardi. Bu yil ayni zamanda Ingiltere'nin AB disindan en yüksek sayida göç aldigi sene oldu.

Bunun sebebi olarak Ukraynali ve Hong Konglu göçmenler gösterilirken salgin öncesi 2019 yilinda yaklasik 200 bin olan ögrenci vizesi sayisi 2022'de 600 binlere, çalisma vizesi ise 150 binlerden 400 binlere yükseldi.

Hazine Bakanligina bagli kamu maliyesi üzerine tahminlerde bulunan Bütçe Sorumlulugu Ofisine göre, azalan göçmenligin ülkenin büyümesine eksi yönde etkisi olacagi tahmin ediliyordu ancak yükselen AB disi göç ile gelecek 5 yilda üretimde artis bekleniyor.

Artan göçe ragmen maaslar ve maas artislari ise ülke ortalamasinin altinda kaldi.

- Biriken iltica basvurusu sayisi 132 bin

Öte yandan Ingiltere, Ikinci Dünya Savasi'ndan sonra en büyük sayida siginma talebini de Brexit sonrasi dönemde kabul etti.

Ülkeye yalnizca yasal yollarla gelenlerin siginma taleplerinin degerlendirilecegi kararini alan Ingiltere, Brexit sonrasi 437 bin kisiyi siginmaci olarak kabul ederken bu sayinin yüzde 85'ini Hong Konglular ve Ukraynalilar olusturdu.

Ingiltere, düzensiz göçün de arttigi bir 2022 yasadi. Avrupa ülkelerine ulasan düzensiz göçmen sayisinin 1 milyona yaklastigi 2022'de Ingiltere'ye Mans Denizi'ni botlarla asarak ulasanlarin sayisi ise 46 bini geçti.

Ülkeye giren düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderecegini, siginma talebi kabul edilenlerin ise yasal yollardan girenlerin haklarini alamayacagini açiklayan hükümet, bu sekilde Mans'i botlarla geçerek kaçak girisleri engellemeyi hedefliyor.

Hükümet, ayrica göç sistemi üzerindeki baskiyi da hafifletmeyi amaçliyor. Rapora göre 31 Aralik 2022 tarihinde henüz islem yapilmamis siginma talebi sayisi 132 bini asarken bu sayi son 20 yilin en yüksegi olarak dikkati çekiyor.

- Halkin yüzde 46'i göçe karsi pozitif

Halkin göçe bakisina iliskin verilerin de yer aldigi raporda, ülkede göçmen sayisinin azaldigina inananlarin sayisi son 7 yilda yüzde 70'ten 50'ye düserken, hiçbir seyin degismedigine inananlarin sayisi yüzde 20'den 28'e, arttigini düsünenlerin sayisi ise yüzde 10'dan 22'ye yükseldi.

Bir diger 2022 tarihli ankette ise katilimcilarin yüzde 46'si göçe karsi pozitif oldugunu belirtirken yüzde 29'u aksini düsündügünü açikladi. Ankete katilanlarin yarisi göçmenlerin ekonomi ve kültür açisindan olumlu etkileri oldugunu belirtirken yüzde 11'i göçün ülkenin karsi karsiya oldugu en büyük sorun oldugunu söyledi.

Bu sayi Ipsos Sorunlar Endeksine göre 2015'te yüzde 40, 2015 ortalarinda yaklasik yüzde 60, Brexit referandumunun yapildigi Haziran 2016'da ise yaklasik yüzde 50'ydi.

Ankete katilanlar kalifiye islerde çalisabilecek göçmenler ile yüksek potansiyelli göçmenlerin ülkeye gelmesini büyük oranda onaylarken bunun ekonomik kalkinma açisindan önemli oldugunu da düsünüyor.