Ingiltere’de monarsi karsiti protesto düzenlendi Zuhal Demirci

Ingiltere’de monarsi karsiti protesto düzenlendi Zuhal Demirci

LONDRA (AA) - Ingiltere’de monarsi karsitlari, Ingiliz Milletler Toplulugu Günü’nde (Commonwealth Day) Kraliyet Ailesi’ni protesto etti.

Ingiltere Krali 3. Charles’in, "Ingiliz Milletler Toplulugu Günü" dolayisiyla baskent Londra’daki Westminster Abbey Kilisesi’nde katilacagi tören öncesi kilisenin karsisinda bir araya gelen göstericiler, monarsinin kaldirilmasi talebiyle protesto düzenledi.

"Republic (Cumhuriyet)" adli monarsi karsiti kampanya grubunun düzenledigi gösteriye katilanlar, ellerinde "Kraliyet Ailesi irkçi", "Kraliyet'e son", "Kraliyet Ailesi'ni kovun" yazili pankartlar tasidi ve "Benim Kralim degil" sloganlari atti.

- "Monarsi, ülkenin markasina zarar veriyor"

Protestoya katilan "Republic" grubu Baskani Graham Smith, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Bizler, hepimizin yurttas oldugu ve kimsenin yasalarin üzerinde olmadigi modern, özgür ve adil bir demokrasi olarak temsil edilmeliyiz." dedi.

Monarsinin aslinda ülkenin markasina zarar verdigini vurgulayan Smith, monarsinin, "Ingiltere’yi tarihi olarak geçmiste kalmis" gibi gösterdigi degerlendirmesinde bulundu.

Smith, "(6 Mayis’ta yapilacak) taç giyme töreni yerine bir seçim yapmaliyiz ve (Ingiltere Krali) Charles yerine bir seçim yapmaliyiz." ifadesini kullandi.

- "Devlet baskanimizi kendimiz seçebilmeliyiz"

Protestoya katilan grubun Kampanya Koordinatörü Ben Clinton da monarsiye karsi olmasinin nedeninin "esitlik" ilkesiyle ilgili oldugunu belirterek, "Temel bir demokraside devlet baskanimizi kendimiz seçebilme yetenegine sahip olmaliyiz." diye konustu.

Clinton, Ingiltere Krali 3. Charles’in 6 Mayis’ta yapilacak taç giyme törenini de protesto edeceklerini kaydederek, bu tören için yapilacak büyük miktardaki harcamanin, ülkedeki hayat pahaliligiyla mücadele için kullanilmasi gerektigini dile getirdi.

Clinton, "Bir Kral'a sahip olmak artik çok eski moda." degerlendirmesinde bulundu.