Ingiliz ekonomisi ocak ayinda yüzde 0,3 büyüdüGökhan Kurtaran

Ingiliz ekonomisi ocak ayinda yüzde 0,3 büyüdüGökhan Kurtaran

LONDRA (AA) – Ingiltere ekonomisinin bu yilin ocak ayinda yüzde 0,3 büyüme kaydettigi bildirildi.

Ingiliz Ulusal Istatistik Ofis (ONS), ocak ayina iliskin büyüme rakamlarini açikladi. Buna göre ülkede gayri safi yurt içi hasila (GSYH) ocak ayinda yüzde 0,3 büyüme kaydetti.

Ekonomistlerin beklentisi ocakta ülkede ekonomik büyümenin yüzde 0,1 artmasi yönündeydi.

Ingiliz ekonomisi geçen yil aralik ayinda yüzde 0,5 daralmisti.

Büyüme verilerine iliskin degerlendirmede bulunan Ingiltere Maliye Bakani Jeremy Hunt, Ingiliz ekonomisinin görünenden çok daha dirençli oldugunu son aylik büyüme verisi ile ispatladigini kaydetti.

KMPG Ingiltere Bas Ekonomisti Yael Selfin de yaptigi degerlendirmede, ekonomide büyüme isaretlerinin görülmesine ragmen resesyon ihtimalini halen masada oldugunu belirtti.

Selfin, “Toptan gaz fiyatlarindaki belirgin düsüs ve tedarik zinciri aksakliklarinin hafifletilmesi, 2023'ün basinda ekonomik beklentilere bir miktar destek sagladi. Ancak bu, bu yilin ilk yarisinda bir durgunlugu önlemek için yeterli olmayabilir. Çünkü tüketici harcamalari, yüksek fiyatlar ve daha yüksek faiz oranlari tarafindan baskilanmaya devam etmesiyle zayif kaliyor.” ifadesini kullandi.

Ingiltere ekonomisi 2022’nin 4. çeyreginde bir önceki çeyrege göre degismeyerek, teknik resesyondan kil payi kurtulmustu.

Ingiliz ekonomisi geçen yil yillik bazda ise yüzde 4 büyüme ile G7 ülkeleri içerisinde en hizli büyümeyi kaydetmisti.