Içisleri Bakan Yardimcisi Çatakli, Hatay'da Afet Koordinasyon Merkezi'nde konustu:Ismihan Özgüven,Sengül Azbay,Emrah Gökmen- "(Hatay'da salgin iddiasi) Bu provokatif açiklamalari yapan kisinin hekimliginin bir defa sorgulanmasi gerektigini düsünüyoruz ve yine kendisi hakkinda gerekli yasal islemlerin de mutlaka yapilmasi gerekir ki bu da zaten yapilacak" - "(Mansur Yavas'in AFAD'a ulasamadigi iddiasi) Dünyanin her yerinden insanlar ulasmayi basarmistir, Ankara'dakilerin nasil ulasamadigini bilmi

Içisleri Bakan Yardimcisi Çatakli, Hatay'da Afet Koordinasyon Merkezi'nde konustu:Ismihan Özgüven,Sengül Azbay,Emrah Gökmen- "(Hatay'da salgin iddiasi) Bu provokatif açiklamalari yapan kisinin hekimliginin bir defa sorgulanmasi gerektigini düsünüyoruz ve yine kendisi hakkinda gerekli yasal islemlerin de mutlaka yapilmasi gerekir ki bu da zaten yapilacak"
- "(Mansur Yavas'in AFAD'a ulasamadigi iddiasi) Dünyanin her yerinden insanlar ulasmayi basarmistir, Ankara'dakilerin nasil ulasamadigini bilmi

HATAY (AA) - Içisleri Bakan Yardimcisi ve Bakanlik Sözcüsü Ismail Çatakli, Hatay'da salgin iddiasinin gerçegi yansitmadigini belirterek "Bu provokatif açiklamalari yapan kisinin hekimliginin bir defa sorgulanmasi gerektigini düsünüyoruz ve yine kendisi hakkinda gerekli yasal islemlerin de mutlaka yapilmasi gerekir ki bu da zaten yapilacak." dedi.

Çatakli, Afet Koordinasyon Merkezi'nde, "Hatay'da büyük bir salgin oldugu" yönündeki iddialara iliskin açiklama yapti.

Iddialarin gerçegi yansitmadigini vurgulayan Çatakli, "Maalesef bir siyasi parti destekli, saglik alaninda yalan haber üzerinden bir provokasyon ile karsi karsiyayiz. Biz böyle büyük bir afet karsisinda insanlarimiza herkesin yardim etmesi için tüm çagrilarimizi yaparken ve onlara destek verirken ne yazik ki Hatay ilinde büyük bir salgin olduguna dair bizce hekimliginin de sorgulanmasi gereken bir kisi tarafindan yalan ve provokasyon amaçli bir açiklamada bulunulmustur." diye konustu.

Konuya iliskin Hatay Valiliginin yazili açiklama yaptigini hatirlatan Çatakli, kent genelinde yasam alanlarinin tamamina su verildigini ve sok klorlama islemlerinin düzenli olarak gerçeklestirildigini anlatti.

Çatakli, enkaz alanlarinin yogun oldugu yerlerde de suya erisimi kolaylastirabilmesi amaciyla 448 çesmenin yapiminin tamamlandigini ve insanlarin buralari kullanabildigini belirterek söyle konustu:

"Yine bugüne kadar 616 tir ki bu yaklasik 15 milyon litre ediyor, su dagitimini da gerçeklestirdik ve bir taraftan buna devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de dogabilecek ihtiyaç için gerekli planlamalar yapildi. Bu kapsamda da bir sikintimiz gözükmüyor. Hatay genelindeki çadir kent ve konteyner kentlere 3 bin 159 tuvalet, 1434 dus konteyneri kuruldu. Bunlarin temizligi de düzenli olarak 163 personel eliyle yapiliyor ve birçok belediyemiz de bu çalismalara destek veriyor. Ayrica çadir kent ve konteyner alanlarinda 1241 çamasir makinasi ve 840 kurutma makinesi kuruldu ve buralarda kalan afetzedelerimiz çamasir yikama ihtiyaçlarini giderebiliyorlar. Bu sayilara sivil toplum kuruluslari (STK) eliyle getirilen, kurulan çamasir makinalari ve kurutma makinalari dahil degil. Onlari da ekledigimiz zaman daha büyük bir sayiya ulasiyoruz."

Çatakli, Hatay genelinde 80 araç ve 237 personelle ilaçlama ve dezenfeksiyon çalismalarinin da devam ettigini aktardi.

- "Hatay'da vaka sayilari geçen yilin ayni dönemiyle benzer niteliktedir"

Gida güvenligi ve hijyenin saglanmasi amaciyla tüm çalismalarin da hem Saglik Bakanligi hem de Tarim ve Orman Bakanligi eliyle titizlikle yürütüldügünü vurgulayan Çatakli sözlerini söyle sürdürdü:

"Uzman ekiplerce sahit numuneler düzenli olarak aliniyor. Bu numuneler frigolu araçlarda 3 gün boyunca muhafaza ediliyor. Gerek kamu kuruluslarimizin gerek belediyelerimizin gerek STK'lerimizin gerekse gönüllülerimizin özverili olarak yürüttügü gece gündüz demeden, araliksiz yürüttügü bu çalismalar sayesinde Hatay il düzeyinde vaka sayilari geçen yila benzer düzeydedir ve bir salgin kesinlikle söz konusu degildir. Hatay il genelinde vaka sayilari geçen yilin ayni dönemiyle benzer niteliktedir. Bir artis söz konusu degildir. Bir salgin asla söz konusu degildir. Bölgede büyük bir salgin olduguna dair iddialar gerçek disi ve yalandir. Provokasyon amaçlidir. Deprem bölgesinde hayatin normale dönmesi ve afetzedelerimizin ihtiyaçlarinin ivedi bir sekilde karsilanmasi için tüm kamu kuruluslari, STK'ler, gönüllüler ve birçok yerde de yine bunun içinde yabanci STK'ler de biliyorsunuz var, iyi niyetli ve özverili çalismalar yürütüyorlar ve bu çalismalara gölge düsürmeyi amaçlayan provokatif bir nitelik tasiyor bu iddia. Dolayisiyla buradaki kanaatimiz su; öncelikle bu provokatif açiklamalari yapan kisinin hekimliginin bir defa sorgulanmasi gerektigini düsünüyoruz ve yine kendisi hakkinda gerekli yasal islemlerin de mutlaka yapilmasi gerekir ki bu da zaten yapilacak."

- Mansur Yavas'in AFAD'a ulasamadigi iddiasi

Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas'in, AFAD'i aradigini ancak ulasamadigini belirttigi açiklamasina iliskin soru üzerine Çatakli, 6 Subat'ta çok büyük felaket yasandigini ve illerde büyük hasarlar olustugunu animsatti.

"Asrin felaketi"nin yasandigini isaret eden Çatakli, deprem aninin hemen akabinde 4'üncü seviye alarm ilan ettiklerini ve uluslararasi yardim çagrisinda bulunduklarini hatirlatti.

Çatakli, bunu yaninda 81 valilige yazilar gönderdiklerini ve tüm itfaiye, STK'ler, gönüllü ekiplerin hizli bir sekilde bölgeye sevk edilmesini istediklerini aktararak sunlari kaydetti:

"Sonra tek tek herkesi de aradik ve bunun sonucunda, deprem bölgesinde hiçbir ayrim gözetmeksizin, tüm belediyelerimiz ki 800'ün üzerindedir bu sayi, 636'si ulusal, 181'i uluslararasi STK'lerimiz. On binlerce gönüllümüz afet bölgelerine ulasmistir. Dünyanin her yerinden insanlar ulasmayi basarmistir, Ankara'dakilerin nasil ulasamadigini bilmiyoruz. Canla basla çalistilar ve halen çalismaya devam ediyorlar. Bir can bile kurtarabilmek için mücadele edilen yerde siyaset düsünmekten çok daha önemli isler var ve biz bunun mücadelesini veriyoruz. Bir an önce 'asrin felaketi'ndeki yaralarin sarilmasi, insanlarimizin güvenli ve huzurlu hayatlarina yeniden dönebilmesi için hiçbir ayrim gözetmeksizin bütün paydaslarla yogun bir çalisma yürütüyoruz."

Adiyaman ve Sanliurfa'da sel felaketleri yasandigini hatirlatan Çatakli, "Orada da yine bütün belediyeler, STK'ler, gönüllüler omuz omuza çalismaya devam ediyor. Bu yasananlari siyasete alet etmek, siyasete çekmeye çalismak ve siyasi malzeme haline getirmek ne kadar dogru, onu hem kamuoyunun takdirine birakiyoruz hem de Allah'a havale ediyoruz, Allah islah etsin diyoruz bu kisileri. Hiç olmazsa, burada canla basla çalisan tüm bu belediye çalisanlari, tüm STK'lerin çalisanlari ve on binlerce gönüllünün emegine en azindan saygili olmalarini bekliyoruz." ifadesini kullandi.