IYI Parti Genel Baskani Aksener, Hatay'da depremzedeleri ziyaret etti:Emrah Gökmen- "Simdi buralardan tahliyeler oldu. Deprem nedeniyle buradan tahliye edilen vatandaslar buraya geri dönmek istiyor. Onun için de mutlaka bir barinma alanina ihtiyaçlari var"

IYI Parti Genel Baskani Aksener, Hatay'da depremzedeleri ziyaret etti:Emrah Gökmen- "Simdi buralardan tahliyeler oldu. Deprem nedeniyle buradan tahliye edilen vatandaslar buraya geri dönmek istiyor. Onun için de mutlaka bir barinma alanina ihtiyaçlari var"

HATAY (AA) - IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerin ardindan yürütülen çalismalara iliskin, "Simdi buralardan tahliyeler oldu. Deprem nedeniyle buradan tahliye edilen vatandaslar buraya geri dönmek istiyor. Onun için de mutlaka bir barinma alanina ihtiyaçlari var." dedi.

Depremlerin en çok etkiledigi illerden Hatay'a gelen Aksener, Istanbul Büyüksehir Belediyesi Deprem Koordinasyon Merkezi'nde yapilan çalismalar hakkinda bilgi aldi.

Aksener, burada yaptigi konusmada, bölgeye ikinci geldiginde rozetini taktigini belirterek, deprem esnasinda kimsenin rakip olmadigini, herkesin insan ve darda oldugunu söyledi.

Darda olan herkes için ülkedeki insanlarin hiçbir ayrim yapmadan bir bütün oldugunu belirten Aksener, buradan ders çikarildigi takdirde Türkiye'nin her türlü problemini çözecegi görüsünü dile getirdi.

Belediyelerin imkaninin artik deprem bölgesindeki koordinelerde yetmeyecegini öne sürerek, merkez bütçesinin devreye girmesi gerektigini anlatan Aksener, sözlerini söyle sürdürdü:

"(Belediyeler) Her türlü imkanini devreye koydu, yapti ve yapmaya da devam ediyor ama onlarin da artik imkani kalmadi. Çünkü Türkiye zaten ekonomik olarak çok berbat bir süreçten geçiyor. Simdi buralardan tahliyeler oldu. Deprem nedeniyle buradan tahliye edilen vatandaslar buraya geri dönmek istiyor. Onun için de mutlaka bir barinma alanina ihtiyaçlari var. Yani sabit evden falan bahsetmiyorum, hiç degilse o prefabrik yani içinde banyo, tuvaleti ve mutfagi olan, yatabilecekleri, çocuklariyla beraber kalabilecekleri bir eve ihtiyaçlari var. Bunun planlanmasi lazim. Bunu tek basina siz yapamazsiniz."

Aksener, esnafa yardimlarin yapilmasi, is yerlerine faizsiz kredi basta olmak üzere imkanlar saglanarak insanlarin ayaga kaldirilmasi gerektigini ifade etti.

Hatay'dan baslayarak afet bölgelerinde yabancilara ev, arsa ve arazi satisinin yasaklanmasi talebini yineleyen Aksener, "Sebebi suydu: Kocaeli'de o zaman hizla Türkiye'nin herhangi bir emniyette hissettigi iline gitmek için aileler 100 birimlik malini mülkünü 20 birime satti gitti. Bazi terör örgütleri son derece stratejik bir biçimde o mallari aldilar. Bagira bagira söyledik, engellendi. Yani fark edildi ve engellendi. Simdi dolayisiyla Türkiye için mademki bu iktidar ikide bir 'dis güçler' diyor, iste dis güçler böyle dönemlerde devrede olur." degerlendirmesinde bulundu.

El birligiyle bu dönemin de atlatilacagina inandigini kaydeden Aksener, sözlerini söyle sürdürdü:

"Insallah birlikte el ele, el birligiyle, 'Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için' diyerek, asrin afetinin asrin felaketine döndürüldügü bu beceriksizligin içinden çikacagiz. Dolayisiyla da 14 Mayis'ta... Bagira bagira iktidara 'Sunlari yapin, sunlari yapin' diyorum ama anlasildi ki insallah 14 Mayis seçiminden sonra Allah bizlere nasip edecek ve bu yikimin tez elden ayaga kaldirilmasi için gereken her sey bilim, inanç ve hakkaniyetle liyakat, ciddiyet, seffaflik, hesap verilebilirlik üzerinden yerine getirilecek."

- "Çok yikilmis ilçe merkezleri disinda suyla ilgili bir sorunumuz yok"

Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas ise deprem sonrasi yasananlar ve yapilan yardimlarla ilgili bilgi verdi.

Desteklerden dolayi herkese tesekkür eden Savas, kentte su sorunu olmadigini vurguladi.

Savas, bu konuyla ilgili su bilgileri paylasti:

"Bir hafta önce 'su sorunu' çok konusuldu ama burada bir yanlis anlasilma oldu. Su an Hatay'da çok yikilmis ilçe merkezleri disinda suyla ilgili bir sorunumuz yok. Antakya merkezde 29 mahallede su veremiyoruz, kanalizasyon karismasin diye korkuyoruz. Buralarda biz çesmeler yaparak ihtiyaci gidermeye çalisiyoruz. Merkezdeki toplam 209 mahallemizin 35'ine su veremiyoruz. Kirsal da dahil kent genelinde toplamda 41 mahalleye su veremiyoruz."

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu ise yaptiklari çalisma ve yardimlar hakkinda bilgilendirmede bulundu.

Meral Aksener, Hatay Büyüksehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi ile konteynerde yasayan bir aileyi de ziyaret etti.