ITO Baskani Avdagiç: "Depremin desantralizasyona yol açmasini diliyorum"Hatice Senses Kurukiz- "Deprem kusaginda bir ülke olmanin bize verdigi önemli bir uyari var. O da sanayi ve ticaretin belli merkezlerde sikismamasi gerektigidir. Depremin, Türkiye'nin kalkinma ve sanayilesme stratejisinde bir 'desantralizasyon'a yol açmasini diliyorum" - "ITO'nun üyeleriyle birlikte bölgeye su ana kadar yaptigi yardim miktari 220 milyon liraya ulasti"

ITO Baskani Avdagiç: "Depremin desantralizasyona yol açmasini diliyorum"Hatice Senses Kurukiz- "Deprem kusaginda bir ülke olmanin bize verdigi önemli bir uyari var. O da sanayi ve ticaretin belli merkezlerde sikismamasi gerektigidir. Depremin, Türkiye'nin kalkinma ve sanayilesme stratejisinde bir 'desantralizasyon'a yol açmasini diliyorum"
- "ITO'nun üyeleriyle birlikte bölgeye su ana kadar yaptigi yardim miktari 220 milyon liraya ulasti"

ISTANBUL (AA) - Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, deprem kusaginda bir ülke olmanin verdigi önemli bir uyari oldugunu belirterek, "O da sanayi ve ticaretin belli merkezlerde sikismamasi gerektigidir. Görüyoruz ki belirli bölgelerde yogunlasan sanayi ve ticaret, hem bölgeler arasi kalkinmislik ve refah seviyesini olumsuz etkiliyor hem de ekonomik ve sosyal riskleri artiriyor. Depremin Türkiye'nin kalkinma ve sanayilesme stratejisinde bir 'desantralizasyon'a yol açmasini diliyorum." ifadelerini kullandi.

ITO'dan yapilan açiklamaya göre, ITO'nun mart ayi meclis toplantisi gerçeklestirildi.

Açiklamada toplantidaki konusmasina yer verilen Avdagiç, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan depremzedelerin korkularinin giderilmesi suretiyle bölgede üretimin canlandirilmasinin önemli oldugunu vurguladi.

Deprem bölgesinin yeniden ayaga kalkmasinin yolunun bu kentlerde üretimin yeniden baslamasindan geçtigini belirten Avdagiç, "Lojistigi bir sorun olarak ileri sürenler olabilir. O zaman Türkiye'nin son yillarda kara yolu ulasiminda aldigi büyük mesafenin bir benzerinin demir yolu ile yük tasimaciliginda da alinmasi gerekiyor. Ülkenin hizli demir yolu aglariyla örülmesi ve limanlara hizli erisimin saglanmasi lojistigi sorun olmaktan çikaracaktir. Bu da üretimin ve sanayinin ülke geneline yayilmasina zemin hazirlayacaktir." degerlendirmesini yapti.

- "ITO'nun üyeleriyle bölgeye su ana kadar yaptigi yardim miktari 220 milyon liraya ulasti"

Sekib Avdagiç, toplantida, depremlerin ardindan odanin gerçeklestirdigi çalismalari anlatti. ITO'nun Deprem Koordinasyon Merkezi'nden bölgeye 108 tir ve 8 uçakla yardimlarin gönderildigini aktaran Avdagiç, ITO'nun üyeleriyle birlikte bölgeye su ana kadar yaptigi yardim miktarinin 220 milyon liraya ulastigini kaydetti.

Acil tedarikçi gibi çalistiklarini belirten Sekib Avdagiç, "Istanbul'dan tedarik ettigimiz yakmaya hazir odunlari kamyonlara yükleyip yola çikardik. Acil ihtiyaç bilgisi gelince aninda bölgeye talep edilen kadar oksijen tüpü gönderdik. Çadirkentlerde buzdolabi olmadigi için ürünlerin uzun süre muhafazasini saglayan termo boxlar talep edildi. Onlari gönderdik. Bir bölgeden 'acil çadira ihtiyaç var' haberi gelince, biz oraya hemen çadir gönderdik. Nokta atisli ve incelikli bir çalisma yürüttük." ifadelerini kullandi.

Depremin sonuçlarinin en az bir sene boyunca bölge insaninin hayatini etkileyecegine dikkati çeken Avdagiç, söyle devam etti:

"Deprem bölgesinin daha uzun süre yardima ve özel desteklere ihtiyaci var. Is dünyasi olarak yardimlari, ihtiyaçlar sürdükçe devam ettirmek zorundayiz. Normal hayata dönüs için daha uzun bir yolumuz oldugu 'tartisma götürmez' bir gerçek. Bizler de yardim çalismalarimizi bu perspektifle sekillendiriyoruz. Rutin ihtiyaç yardimlarimizi düzenli olarak uzun süre devam ettirmemiz gerekiyor. ITO olarak, devletimizle ve TOBB ile koordinasyon halinde bu çalismalarimizi yürütüyoruz. Deprem kusaginda bir ülke olmanin bize verdigi önemli bir uyari var. O da sanayi ve ticaretin belli merkezlerde sikismamasi gerektigidir. Görüyoruz ki belirli bölgelerde yogunlasan sanayi ve ticaret, hem bölgeler arasi kalkinmislik ve refah seviyesini olumsuz etkiliyor hem de ekonomik ve sosyal riskleri artiriyor. Depremin Türkiye'nin kalkinma ve sanayilesme stratejisinde bir 'desantralizasyon'a yol açmasini diliyorum."

ITO Baskani Avdagiç, ITO'nun orta vadede yapacaklari çalismaya iliskin ise, "Bölge insanimizi kalici konutlarina yerlestirmek, onlarin yaninda olmak için baslatilan çalismada, ITO olarak yerimizi aliyoruz. Bunun nasil olacagina dair yol haritasini, TOBB ve devletimizin ilgili birimleriyle çizmeye çalisiyoruz." görüsünü aktardi.

Avdagiç, kalici konutlara kadar ihtiyaç duyulacak konteyner kentler için de çalisma yürüttüklerini, Kahramanmaras Saglik Il Müdürlügünün ihtiyaci için özel konteynerler hazirlayip gönderdiklerini, yine barinma konteynerleri sevkiyatinin da devam ettigini kaydetti.

- "Kanuna ragmen, fiili durum olusmasina asla müsaade etmemeliyiz"

Deprem bölgesinden baslayarak tüm illerimizle depreme hazir ve depremle barisik bir Türkiye'yi yeniden insa etmek zorunda oldugumuzun altini çizen Avdagiç, "Yine afetlere karsi en hazirlikli, afetler sonrasinda da en hizli ve etkili tepki verebilen ülke olmaliyiz. Bunun için de egitimimizi, mevzuatimizi ve bürokratik yapimizi yeniden kurgulamamiz gerekiyor. Kanuna ragmen, fiili durum olusmasina asla müsaade etmemeliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Istanbul'un deprem riskine de dikkati çeken ITO Baskani Avdagiç, "Dönüsümün ve yeniden insanin bir görev oldugu bilinciyle hareket edilmesi gerekir. Bu yüzden devletimizin bu kapsamdaki faaliyetleri vergilendirmesinde vergi gelirini, özel sektörümüzün de bu faaliyetlerden elde edecegi kazançta kari öncelememesi gerektigine inaniyoruz." ifadelerini kullandi.