ISO Türkiye Ihracat Iklimi Endeksi subatta 51,7'ye yükseldiTolga Yanik- Endeks, esik deger 50'nin üzerine çikti ve ihracat talep kosullarinda Haziran 2022'den bu yana aylik bazda ilk iyilesmeye isaret etti - S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker: - "2023 yilinin basinda küresel ekonomik ortamin 2022 yilinin sonuna kiyasla ve beklentilere göre daha olumlu seyretmesi, Türk imalat ihracatçilarina destek sagliyor"

ISTANBUL (AA) - Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarindaki faaliyet kosullarini ölçen Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi, subatta 51,7'ye yükseldi.
ISO Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi'nin Subat 2023 sonuçlari paylasildi. Buna göre, endekste esik deger olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyilesmeye, 50'nin altindaki degerler ise bozulmaya isaret ediyor.
Ocakta 49,5 olan Istanbul Sanayi Odasi Türkiye Imalat Sektörü Ihracat Iklimi Endeksi, subatta 51,7'ye yükselerek esik deger 50'nin üzerine çikti ve ihracat talep kosullarinda Haziran 2022'den bu yana aylik bazda ilk iyilesmeye isaret etti. Geçen yilin son aylarinda ABD ve birçok Avrupa ekonomisinde yasanan üretim daralmalari ön plana çikmisti ancak son veriler, bu önemli ihracat pazarlarinin gidisatinda olumlu yönde bir dönüse isaret etti.
ABD'de ekonomik aktivite 7 aylik düsüs sürecinin ardindan subat ayinda artis kaydetti. Benzer sekilde, birçok Avrupa pazarinda ekonomik aktivite yeniden büyümeye geçti. Türk imalat ürünlerinin en büyük ihracat pazari olan Almanya'da üretim son 8 ayda ilk kez artis kaydetti. Birlesik Krallik'ta 6 ay, Fransa'da ise 4 ay süren daralma dönemleri sona erdi ve her iki ülke de yeniden büyümeye geçti.
Italya ve Ispanya, subat ayinda toparlanma egilimini sürdürdü. Her iki ekonomide de üretim üst üste ikinci ay artti ve büyüme ocak ayina kiyasla daha yüksek oranda gerçeklesti. Rusya'da ekonomik aktivite geçen yilin eylül ayindan beri ilk kez artis kaydetti.
- "Çin ekonomisinin yeniden açilmasi küresel talebin güçlenmesine yardimci olacak"
Orta Dogu, ilk çeyrek ortasinda talepteki büyümenin ana kaynagi olmaya devam etti. Hem Birlesik Arap Emirlikleri hem de Suudi Arabistan'da büyüme hiz kazandi. Katar'da üretim yeniden büyümeye geçti. Misir ve Lübnan'da ise daralma hiz kesti. Çin'de salgin kisitlamalarinin gevsetilmesi ekonomik aktivitedeki toparlanmanin devam etmesini sagladi. Üretim üst üste ikinci ay artis kaydederken, büyüme geçen yilin haziran ayindan bu yana en yüksek hizda gerçeklesti.
Subat ayinda anket kapsaminda takip edilen ekonomiler içerisinde en keskin daralma, nakit sikintilarinin iktisadi faaliyetleri ciddi sekilde olumsuz etkiledigi Nijerya'da yasandi. Bu ülkede üretim, Kovid-19 salgininin baslangicindan bu yana en yüksek oranda geriledi.
Açiklamada görüslerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "2023 yilinin basinda küresel ekonomik ortamin 2022 yilinin sonuna kiyasla ve beklentilere göre daha olumlu seyretmesi, Türk imalat ihracatçilarina destek sagliyor. Önemli Avrupa pazarlarinin ve ABD'nin yeniden büyümeye geçmesi son anket döneminin cesaret verici gelismesi olurken Çin ekonomisinin yeniden açilmasi da önümüzdeki aylarda küresel talebin güçlenmesine yardimci olacaktir." ifadelerini kullandi.