IHA'lari baz istasyonuna çeviren UYGAR, ticarilesme asamasina geldiGöksel Yildirim- Insansiz hava araçlarini baz istasyonu ile stratejik bir haberlesme aracina dönüstüren UYGAR Haberlesme Podu, yurt içi ve disinda sorumluluk üstlenmeye hazir - ULAK Haberlesme Genel Müdürü Zafer Orhan: - "Görev yapabilir duruma geldik. Çogaltma ve yayginlastirmanin arifesindeyiz" - "Yurt disinda da farkli görüsmelerimiz oldu. Ihracat açisindan önemli bir ürün yetenegi olacak. TUSAS ile ortak hareket edip bunu bir
ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Insansiz hava araçlarini (IHA) baz istasyonu ile stratejik bir haberlesme aracina dönüstüren UYGAR Haberlesme Podu, ticarilesme asamasina geldi.
ULAK Haberlesme, Anadolu Ajansinin 8. kez global iletisim ortagi oldugu, Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi yürütücülügünde Etimesgut Havaalani'nda devam eden TEKNOFEST Ankara'da son dönemde gelistirdigi bir dizi haberlesme çözümünü sergiledi.
ULAK Haberlesme Genel Müdürü Zafer Orhan, AA muhabirine, TEKNOFEST'in Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemli kaldiraçlarindan biri oldugunu söyledi.
Ilk kez Ankara'da yapilmasi dolayisiyla çok yogun bir ilgiyle karsilasildigini vurgulayan Orhan, "Ülkemizin milli ürünlerinin gerçeklesmesi, tasarlanmasi, hayata geçirilmesi, uygulanmasi, bunlari insanlarimiza gösterebilme, genç kusaga 'Siz de yapabilirsiniz.' diyebilmenin hakli gururunu yasiyoruz." seklinde konustu.
Insansiz hava araçlarini baz istasyonu ile stratejik bir haberlesme aracina dönüstüren UYGAR Haberlesme Podu'na iliskin sorular üzerine Orhan, 4,5G IHA tabanli projenin Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi projesi olarak ULAK'a tevdi edildigini belirtti.
Askeri amaçli 4,5G haberlesme sistemlerinin gelistirilmesi için yola çikildigini ifade eden Orhan, podun Türk Havacilik Uzay Sanayii'nin ANKA aracinda denendigini dile getirdi.
- Askeri ve sivil alanda fayda saglayacak
Milli imkanlarla gelistirilen UYGAR Haberlesme Podu'nun radyo, kor sebekesi, anteni gibi birçok bileseninin Türk mühendislerinin imzasini tasidigini vurgulayan Orhan, poda yerlestirme, yer testleri sonrasinda farkli irtifalarda basarili testler gerçeklestirildigini bildirdi.
Podun gelistirilmesi ve çogaltilmasina yönelik yogun bir çaba sarf edildigini anlatan Orhan, söyle konustu:
"Yüksek irtifalarda 2 kilometrekarelik bir alanda kapasite sagliyor. Internet erisimi, veri gönderme, ses iletisimi gibi 4,5 LTE teknolojisinin sagladigi bütün imkanlari size sunabiliyor. Türk Silahli Kuvvetlerimize yakin cografyamizda yasanan askeri faaliyetlere yönelik önemli bir yetenek kazandirmis oluyoruz. Bunun yaninda sivil alanda deprem, sel gibi afetler söz konusu oluyor. Bu alanda da önemli bir açigi bu imkanla kapatacagiz.
Burada en büyük gururumuz su, bunu tamamen kendi mühendislerimiz, öz kaynagimizla gerçeklestirdik. Anteninin farkli tasarimlarinin sunulmasi, baz istasyonunun modifiye edilerek havaciliktaki uluslararasi standartlara uygun hale getirilmesi gurur verici. 2 yillik bir proje, finale geldik. Bundan sonra gelistirilmesi için çaba sarf edecegiz."
- Cep telefonuyla her sey kapali ag içinde güvenle yapilabilecek
Podun ticarilesme sürecinin giris asamasinda olduguna dikkati çeken Orhan, "Görev yapabilir duruma geldik. Çogaltma ve yayginlastirmanin arifesindeyiz. Yurt disinda da farkli görüsmelerimiz oldu. Ihracat açisindan önemli bir ürün yetenegi olacak. TUSAS ile ortak hareket edip bunu bir milli ürün olarak ihracat kelemlerimize ekleyecegiz." dedi.
ANKA'nin havada kaldigi sürede yükseklige bagli olmak kaydiyla pod kullanilarak 2-5 kilometrekarelik alan içinde 1200 kisiyi kayitlayacak sekilde haberlesme imkani sunulabildigini anlatan Orhan, cep telefonuyla yapilabilen her seyin kapali ag içinde ve güvenli sekilde gerçeklestirilebildigini kaydetti.