Hububat ve bakliyattan 2 ayda 1,8 milyar dolarlik ihracatElif Ferhan Yesilyurt- IHBIR Yönetim Kurulu Baskani Kazim Tayci: - "Hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektörü, 2022 yilini 11,5 milyar dolarlik ihracatla tamamladi. 2023 yilinda ihracat artisinin sürmesi için bavullarimiz hazir, sürekli seyahat halinde olacagiz"

Hububat ve bakliyattan 2 ayda 1,8 milyar dolarlik ihracatElif Ferhan Yesilyurt- IHBIR Yönetim Kurulu Baskani Kazim Tayci:
- "Hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektörü, 2022 yilini 11,5 milyar dolarlik ihracatla tamamladi. 2023 yilinda ihracat artisinin sürmesi için bavullarimiz hazir, sürekli seyahat halinde olacagiz"

ISTANBUL (AA) - Hububat bakliyat yagli tohumlar ve mamulleri sektörünün, Türkiye genelinde subat ayi ihracati 833,4 milyon dolar, ocak-subat dönemi ihracati 1,82 milyar dolar, Istanbul Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi'nin (IHBIR) subat ihracati ise 253,3 milyon dolar olarak gerçeklesti.

Birlikten yapilan açiklamaya göre, IHBIR, hububat sektörü subat ayi ihracat rakamlarini paylasti.

Satin alma heyetleri, PRODEXPO 2023 Uluslararasi Gida, Içecek ve Gida Ham Maddeleri Fuari ve Gulfood 2023 Gida Fuari ile 2023 yilina giris yapan IHBIR’in subat ayi ihracati, geçen yilin ayni ayina oranla yüzde 11,4 artis ile 253,3 milyon dolara yükseldi.

Hububat sektörünün Türkiye geneli subat ayi ihracati ise geçen yilin ayni ayina oranla yüzde 11,1 düsüsle 833,4 milyon dolar olarak gerçeklesirken, ocak-subat dönemi Türkiye geneli ihracati geçen yilin ayni dönemine oranla yüzde 3 artisla 1,82 milyar dolar olarak gerçeklesti.

- En fazla ihracat Irak'a yapildi

Subat ayinda hububat sektörünün en çok ihracat gerçeklestirdigi ilk 3 ülke sirasiyla Irak, ABD ve Rusya olurken, IHBIR’in subat ayinda en çok ihracat gerçeklestirdigi ilk 3 ülke ise ABD, Irak ve Rusya olarak kayitlara geçti.

Mal gruplari olarak bakildiginda en fazla ihracat gerçeklestirilen ilk 3 ürün sirasiyla sakizli sekerler, tarifenin baska yerinde olmayan gida müsth.-süt yagi ve ekmeklik ve kaplica (kizil) bugday unu oldu.

Açiklamada görüslerine yer verilen IHBIR Yönetim Kurulu Baskani Kazim Tayci, Rusya-Ukrayna Savasi'nin baslamasi, enerji fiyatlarinin artisi, arza yönelik endiselerin hakim olmasi, maliyetlerdeki yüksek artislar ve küresel çapta gidaya erisimin zorlasmasina karsin hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektörünün 2022 yilini 11,5 milyar dolarlik ihracatla tamamlandigini ve 2023 yilinda ihracat artisinin sürmesi için bavullarinin hazir, sürekli seyahat halinde olacaklarini belirtti.

- 2023 hedefi uzak ülkeler

Kazim Tayci, yil basindan bu yana Suudi Arabistan'dan, Israil'den, Japonya'dan, Kuveyt'ten, Iran'dan, Kamerun’dan satin alma heyetleri getirdiklerini aktararak, "Bu heyetlerle de oldukça verimli güzel görüsmeler oldu. Üyelerimizden gelen talep ve isteklere göre yurt disindaki talep edilen bölgelerden satin alma heyetlerini organize edip en dogru isimleri, firmalari elimizden geldigince buraya getirmeye çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Tayci, ilgili bakanligin koydugu hedef dogrultusunda 2023 yilinda uzak ülkelere ihracat stratejisine hiz vereceklerini anlatarak, "Bu bölgelere sektörel ziyaretler düzenlemeyi ve ayni zamanda yine bu bölgelerden satin alma heyetleri getirmeyi düsünüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Bu yil, uzak ülkelere ihracat stratejisinin gerçeklesebilmesi için özellikle navlun ve enerji konusunda destek beklediklerini kaydeden Tayci, fuarlar, satin alma heyetleri, yurt disinda yerli ürün tanitimi, yasanan mevzuatsal sikintilar ve problemlerin çözümleriyle ilgili adimlar atarak Cumhuriyetin 100. yilinda rekorlar kirmaya devam edeceklerini belirtti.

Türk sirketlerinin ürünlerinin yogun ilgi gördügü ve 30 farkli sektörden, 2 bin 27 katilimciyi agirlayan PRODEXPO 2023 Fuarina IHBIR'in 40 firma ile katilim göstermesine iliskin Tayci, katilimcilardan aldiklari olumlu geri dönüsler ve fuar potansiyelinden dolayi gelecek yil 100'ün üzerinde firma ile katilim planladiklarini bildirdi.

Tayci, hububat, bakliyat ve yagli tohumlarin altindaki 6 sektörün de Rusya'da rahatlikla pazar bulabilecegine dikkati çekerek, "Gelinen noktada Rusya'nin dünyaya açilan en önemli kapilarindan biri durumundayiz. 2022 yilinda IHBIR olarak, toplam 3,3 milyar dolarlik ihracat yaptik. Rusya'daki firsati dogru degerlendirir, atilmasi gereken adimlari atar ve aradaki birtakim bürokratik engelleri çözersek, bu rakamin yüzde 50’sini sadece Rusya'ya yapabiliriz.” degerlendirmesinde bulundu.