Hiranur Vakfindaki ruhsatsiz yapilar IBB ekiplerince yikilmaya baslandiFatih Ulas- Imara aykiri oldugu tespit edilen yapilarin IBB tarafindan mühürlenmesine karsi açilan yürütmenin iptali davasinin Istanbul 4. Idare Mahkemesince 15 Mart'ta reddedilmesinin ardindan yikima baslayan IBB ekipleri ile vakif görevlileri arasinda tartismalar yasandi - Hiranur Vakfi Genel Baskan Yardimcisi avukat Bulut Müslüm Gezer: - "Devam eden bir insaat çalismasi ya da yapim söz konusu olmadigi için tutulan tutanak

Hiranur Vakfindaki ruhsatsiz yapilar IBB ekiplerince yikilmaya baslandiFatih Ulas- Imara aykiri oldugu tespit edilen yapilarin IBB tarafindan mühürlenmesine karsi açilan yürütmenin iptali davasinin Istanbul 4. Idare Mahkemesince 15 Mart'ta reddedilmesinin ardindan yikima baslayan IBB ekipleri ile vakif görevlileri arasinda tartismalar yasandi
- Hiranur Vakfi Genel Baskan Yardimcisi avukat Bulut Müslüm Gezer:
- "Devam eden bir insaat çalismasi ya da yapim söz konusu olmadigi için tutulan tutanak

ISTANBUL (AA) - Sancaktepe'de, Hiranur Vakfinin ruhsatsiz oldugu belirlenen bölümlerinin Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) ekiplerince yikimina baslandi.

Vakifta imara aykiri oldugu tespit edilen yapilarin IBB tarafindan mühürlenmesine karsi açilan yürütmenin iptali davasinin Istanbul 4. Idare Mahkemesince 15 Mart'ta reddedilmesi üzerine IBB ekipleri bugün yikim islemlerine basladi.

Söz konusu bölümlerdeki esyalar çikarilip, dogal gaz baglantisi kesildikten sonra yikima baslandigi sirada vakif görevlileri ile belediye ekipleri arasinda tartismalar yasandi.

Hiranur Vakfi Genel Baskan Yardimcisi avukat Bulut Müslüm Gezer, basin mensuplarina yaptigi açiklamada; imara ve projeye aykiri denilen yapinin bölge halkinin namaz kilmasi, taziye, toplanti, sohbet amaci ile üstü kapatilan bir alan oldugunu söyledi.

Yikilacak alanin yapi özelliginin olmadigini dile getiren Gezer, bu nedenle yikim ve IBB'nin mühürleme isleminin hukuka aykiri oldugunu öne sürdü.

IBB'nin siyasi kazanim elde etme çabasi ile yetkisi olmayan islem gerçeklestirdigini, Sancaktepe Belediyesi tarafindan 16 Kasim 2022'de mühürleme islemi yapildigini aktaran Gezer, IBB'nin imara aykiri uygulamanin giderilmesi için Sancaktepe Belediyesine 3 ay süre vermesi gerektigini ancak bu sürenin dolmasi beklenmeden IBB'nin 8 Aralik 2022'de mühürleme yaptigini belirtti.

- "IBB, vakfimiz üzerinden siyasi kazanim elde etme çabasinda"

Avukat Gezer, IBB'nin mühürlenen alani bir daha mühürledigini iddia ederek, sunlari kaydetti:

"IBB, vakfimiz üzerinden siyasi kazanim elde etme çabasindadir. Bu nedenle kanuna açikça aykiri hareket etmektedir. Tutulan tutanakta 4 bin 499 metrekarenin imara aykiri oldugu belirtilmistir. Ancak bu husus dogru degildir. Imara aykiri bir alan olmamak ile birlikte ayni konuda ve ayni tasinmaz ile ilgili 16 Kasim 2022 tarihinde Sancaktepe Belediyesi tarafindan tutulan tutanakta bu alanin 2 bin 479 metrekare oldugu tespit edilmistir. IBB'nin yaptigi bu tür islemler, siyasi rant telasi ile yapilmaktadir. Nitekim ortada devam eden bir yapi imalati söz konusu da degildir. Yapimi tamamlanmis, imar kanuna aykirilik teskil etmeyen ve imar kanunu kapsaminda da yapi niteligi olmayan bir alan için tamamen sosyal medya baskisi ile islem tesis edilmistir. Devam eden bir insaat çalismasi ya da yapim söz konusu olmadigi için tutulan tutanak da buna iliskin yikim da hukuka aykiridir."

Avukat Gezer, söz konusu bu islemlerle ilgili Istanbul Idare Mahkemesinde de davalari oldugunu sözlerine ekledi.

Hiranur Vakfi Mütevelli Baskan Yardimcisi Selahattin Cebeci ise belediye gelmeden yikimi kendilerinin baslattigini söyledi.

Cebeci, "Hukuk neyse arkadaslar buyursun yapsinlar. Biz hukuktan yanayiz." ifadesini kullandi.

- IBB yetkilisi açiklama yapti

Yikim alaninda açiklama yapan IBB Imar ve Sehircilik Dairesi Baskani Gürkan Akgün ise 2022'nin Subat ayinda Istanbul Büyüksehir Belediyesinin rutin imar kontrolleri sirasinda 5 bloklu konut alaninin arasinda kaçak yapilasma tespit ettiklerini ve bunu ilçe belediyesine bildirdiklerini anlatti.

Akgün, Sancaktepe Belediyesinin bir cevap vermemesi üzerine haziran ayinda IBB'nin ikinci bir yazi ile durumu tekrar ilettigini, agustos ayinda ilçe belediyesince IBB'ye konunun degerlendirildigini bildiren cevabi bir yazi gönderildigini aktardi.

Ilçe belediyesinin IBB'ye gönderdigi cevabin konuyu öteleyen bir yazi oldugunu öne süren Akgün, imar izni olmayan yapilarin yikilmasi veya ruhsata uygun hale getirilmesi gerektigi konusunda ilçe belediyesine tekrar yazi gönderdiklerini bildirdi.

Akgün, imar izni olmayan ruhsatsiz yapiya iliskin herhangi bir islem yapilmamasi üzerine Sancaktepe Belediyesine kasim ayinda IBB olarak islem yapilacagini bildirdiklerini kaydeden Akgün, aralik ayinda kaçak yapiyi mühürlediklerini, idari para cezasi uyguladiklarini, bir ay içerisinde yine herhangi bir düzeltme islemi yapilmadigi için yikim karari aldiklarini kaydetti.

Vakfin mahkemeye basvurduguna dikkati çeken Akgün, "Bu ayin 15'inde mahkeme burada bir yürütmeyi durdurma kararina gerek olmadigina, konunun hukuki usullere uygun olduguna karar verdi. Yani konu hukuki denetimden de geçti. Hukuki denetim dogrultusunda da biz yapmamiz gereken yasal görev ve sorumluluklarimiz dogrultusunda yapinin kaçak olan bölümlerinin yikimina basladik." dedi. ???????