Hatay'in ilk ve tek Cumhurbaskani Sökmen'in 21 akrabasi depremde hayatini kaybettiSinan Balcikoca- Sökmen'in torunu Mehmet Mursaloglu: - "Böyle manevi bir atmosfere sahip olan, Hatay ile ilgili önemli kararlarin alindigi yerlerin (meclis binasi) bir anda yok olmasi ailemizi ve Hataylilari çok üzdü çünkü bunlar bizlere kalan mirasti, maneviyatti. Insallah biz tekrardan küllerimizden dogacagiz, insallah orayi en kisa zamanda tekrardan eski haline kavusturacagiz"

Hatay'in ilk ve tek Cumhurbaskani Sökmen'in 21 akrabasi depremde hayatini kaybettiSinan Balcikoca- Sökmen'in torunu Mehmet Mursaloglu:
- "Böyle manevi bir atmosfere sahip olan, Hatay ile ilgili önemli kararlarin alindigi yerlerin (meclis binasi) bir anda yok olmasi ailemizi ve Hataylilari çok üzdü çünkü bunlar bizlere kalan mirasti, maneviyatti. Insallah biz tekrardan küllerimizden dogacagiz, insallah orayi en kisa zamanda tekrardan eski haline kavusturacagiz"

HATAY (AA) - SINAN BALCIKOCA - Hatay'in ana vatana katilmadan önceki ilk ve tek Cumhurbaskani Tayfur Sökmen'in yakinlari, 21 akrabalarinin da hayatini kaybettigi depremlerdeki büyük yikima ragmen kentin küllerinden yeniden dogacagina inaniyor.

"Asrin felaketi" olarak nitelenen depremlerde, Fransiz mimar Leon Benju tarafindan 1927 yilinda Köprübasi olarak anilan meydanda insa edilen ve 1938'den Hatay Devleti'nin Türkiye'ye katildigi 29 Haziran 1939'a kadar meclis binasi olarak hizmet veren yapinin da arasinda yer aldigi simge binalar yerle bir oldu. Tayfur Sökmen'in valilik bahçesindeki büstü de depremde zarar gördü.

Hatay'da her yil düzenlenen, 3 Mart 1980'de yasamini yitiren Cumhurbaskani Tayfur Sökmen'i anma töreni, deprem nedeniyle bu sene yapilamadi.

Sökmen'in torunu Mehmet Mursaloglu, AA muhabirine, deprem sirasinda Hatay'da bulundugunu, daha sonra ise Istanbul'a geçtigini söyledi.

Hatay'in depremde büyük yikima ugradigini anlatan Mursaloglu, "Hal böyleyken dedemizin ölüm yil dönümü için tören düzenlenemedi ama yapacak bir sey yok. Biz onu Istanbul Zincirlikuyu'da mezarinin basinda andik. Ilk kez vefat yil dönümü olan 3 Mart'ta tören düzenlenmedi. Bu ailenin bir ferdi olarak çok üzgünüz." dedi.

Mursaloglu, Hatay Cumhuriyeti Devleti'nin o zamanki "gündüz sinemasi" diye adi geçen yerde kuruldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Tayfur Sökmen büyügümüzün 'Sen, ben yok, biz variz' düsturuyla bu devlet kuruldu. Böyle manevi bir atmosfere sahip olan, Hatay ile ilgili önemli kararlarin alindigi yerlerin bir anda yok olmasi ailemizi ve Hataylilari çok üzdü çünkü bunlar bizlere kalan mirasti, maneviyatti. Insallah biz tekrardan küllerimizden dogacagiz, insallah orayi en kisa zamanda tekrardan eski haline kavusturacagiz. Bundan sonra Hatay topraklarini kimseye birakmamak için belli bir zaman sonra topraklarimiza geri dönecegiz. Bize emanet edilen bu öz yurt parçasini kimseye birakmayacagiz. Hataylilar olarak tekrardan küllerimizden dogup, yeniden buraya gelerek mücadele verecegiz. Dogdugumuz ve doydugumuz topraklar. Atatürk'ün en büyük idealinin 'Hatay benim sahsi meselemdir' demesinin tek sebebi, öz ve öz Hatay Türk yurdudur. Bundan dolayi Atatürk sahsi meselesi yapmistir. Onun için de biz bu emanete Allah'in izniyle sahip çikacagiz."

- "Kalan esyalari depremde zarar görmedi"

Yikilan Hatay Valiligindeki makam odasinin dedesi tarafindan da makam odasi olarak kullanildigini anlatan Mursaloglu, depremde yikilan eski meclis binasinin önemine dikkati çekerek, söyle devam etti:

"Tayfur Sökmen 40 kisilik milletvekili olusturmustu. Bu milletvekillerinin hepsi çok heyecanli, çok gurur verici kararlar almisti. 10 ay, 16 gün 8 saat süren bir meclis geçmisi var. Tüm Hatay halkinin birleserek aldigi önemli kararlar vardi bu mecliste. Valilikte Tayfur Sökmen'in odasindaki mumyalar, kendisinin özel kalemi, cumhurbaskanligi kimligi, milletvekilligi kimligi ilk cumhurbaskani olarak kullandigi dolma kalem gibi esyalari o zaman Kültür Bakan Yardimcisi olan sayin Hüseyin Yayman ve Vali beyin yardimlariyla Hatay Etnografya Müzesi'ne tasinmisti. Bunlar depremde bir zarar görmedi."

Depremde yakinlarini kaybettigini belirten Mursaloglu, "Bizim asil soyadimiz Mursaloglu. Atatürk, kendisine Sökmen soyadini armagan ettikten sonra Tayfur Bey, hiçbir çocuguna bu soyadini kullandirtmadi. Soyadi Mursaloglu olan 21 kisi vefat etti, aile olarak kaybimiz çok büyük. Vefat edenler Tayfur Sökmen'in yegenlerinin çocuklari ya da torunlari oluyor. Tayfur Sökmen'in çok sayida yakinini depremde kaybettik." ifadesini kullandi.