Harran'in depremlerde hasar gören 13 asirlik simge minaresi onariliyorRauf Maltas- Emeviler döneminde yaptirilan Ulu Cami'nin en büyük kalintisi olan ve "asrin felaketi"nde 11 metresi agir hasar alan minarede baslatilan restorasyon çalismasinin yarisi tamamlandi - Harran Ören Yeri Kazi Baskani Prof. Dr. Mehmet Önal: - "Su an depremden etkilenen tugla kisminin restorasyon çalismalari minarede basladi, 10 metrelik tugla kismi tamamen söküldü"

Harran'in depremlerde hasar gören 13 asirlik simge minaresi onariliyorRauf Maltas- Emeviler döneminde yaptirilan Ulu Cami'nin en büyük kalintisi olan ve "asrin felaketi"nde 11 metresi agir hasar alan minarede baslatilan restorasyon çalismasinin yarisi tamamlandi
- Harran Ören Yeri Kazi Baskani Prof. Dr. Mehmet Önal:
- "Su an depremden etkilenen tugla kisminin restorasyon çalismalari minarede basladi, 10 metrelik tugla kismi tamamen söküldü"

SANLIURFA (AA) - RAUF MALTAS - Sanliurfa'da, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerde, 11 metrelik uç kismi agir hasar gören, Harran Ören Yeri'nin 13 asirlik sembolü Ulu Cami'nin minaresinin restorasyonu sürüyor.

Harran Ören Yeri Kazi Baskani Prof. Dr. Mehmet Önal, AA muhabirine, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan ve dünyanin en eski yerlesim bölgelerinden olan Harran'da 70 yili askindir kazi yapildigini hatirlatti.

Harran Ulu Cami'nin milattan sonra 744-750'de Emeviler döneminde Halife 2'nci Mervan tarafindan yaptirildigini aktaran Önal, yaklasik 800 yil önce ise Mogol istilasi sirasinda caminin yagmalanarak yikildigini ancak minaresinin büyük bölümünün ayakta kaldigini belirtti.

Önal, tarihi Ören Yeri'nin simgesi konumundaki minarenin, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerde agir hasar aldigini söyledi.

Depremin verdigi tahribatin giderilmesi için yogun çaba gösterdiklerini vurgulayan Önal, söyle devam etti:

"Kültür ve Turizm Bakanligimizin Harran Ulu Cami restorasyonunu baslatmasiyla depremin yaralari sariliyor. Ulu Cami'nin minaresinin üst 11 metrelik kismi tuglaydi, alt kisimda yaklasik 24 metre tastan insa edilmisti. Tugla kismi boydan boya çatlamisti, içinde de yine onlarca derin çatlaklar vardi. Ayni zamanda tas kisminda da yine 6 metre uzunlugunda dikey çatlamalar mevcuttu. Dolayisiyla Sanliurfa Kültür Varliklarini Koruma Kurulu tarafindan alinan karar dogrultusunda hazirlanan projemiz onaydan geçti. Su an depremden etkilenen tugla kisminin restorasyon çalismalari minarede basladi, 11 metrelik tugla kismi tamamen söküldü. Çünkü sökülmek zorundaydi, çünkü çatlaklar çoktu; yoksa artçi sarsintilarda bile yikilabilirdi. Kare kesitli minarenin alt kismindaki tas mimarisi olan yerde de yine kurul karariyla demir kenetlerle veya kesme taslari o kisimda degistirmek suretiyle bu hasar giderilmis olacak. Tekrar eski tuglanin benzeri tugla da minarenin üst kismina örülerek restorasyon tamamlanmis olacak."

- "Çalismalarin yarisi tamamlandi"

Önal, Harran Ulu Cami minarelerinin kare kesitli oldugunu belirterek, benzer minarelerin Mescid-i Nebevi, Büyük Küfe Cami, Sam Emevi Cami, Kortuba Cami ve Diyarbakir Ulu Cami'de de görüldügüne dikkati çekti.

Restorasyon çalismalarinin yogun ve hizli sekilde tamamlanmasinin planlandigini vurgulayan Önal, sunlari kaydetti:

"Minarenin yüksekligi 35 metreydi; bunun 11 metresi üstte tugla örgülü, alt kismi oldukça sert kireç tasindan yapilmisti. Su an restorasyon çalismalarinin yaklasik yüzde 50'si tamamlandi, devam ediyoruz. Önümüzdeki yil restorasyon çalismalarinin tamamlanmasini planliyoruz. Bu kare kesitli minaremiz Harran denilince akla ilk gelen sembol yapilardan birisi. Insallah kisa süre içerisinde yine görkemli durusuyla ziyaretçilerimizin karsisinda olacak. Restorasyon çalismalarini büyük bir hizla ve titizlikle sürdürüyoruz. Insallah Harran Ören Yeri yaklasik bir yil sonra yeni yüzüyle, yeni buluntu ve görselleriyle yerli ve yabanci ziyaretçilerinin begenisine sunulacaktir. Kare kesitli minarenin gövdesindeki ince tas isçiligi kornise kadar son derece düzgün ve pürüzsüzdür."

Önal, kazi çalismalarinda emegi geçen basta Kültür ve Turizm Bakanligi olmak üzere tüm yetkililere ve ekip arkadaslarina tesekkür etti.