Global Energy Monitor, AB'nin yeni gaz ve LNG planlarinin iklim taahhütleriyle çelistigini bildirdiNuran Erkul Kaya- AB'de planlanan LNG ithalat terminali projelerinin maliyeti 22,1 milyar avro, gaz boru hatlarinin maliyeti ise 31,4 milyar avroyu buluyor - Yeni gaz ve LNG projelerinin AB'nin 2019'da yaklasik 3,5 milyar ton karbondioksit esdegeri olan sera gazi emisyonlarinin, üçte birinden fazla emisyona neden olacagi tahmin ediliyor

Global Energy Monitor, AB'nin yeni gaz ve LNG planlarinin iklim taahhütleriyle çelistigini bildirdiNuran Erkul Kaya- AB'de planlanan LNG ithalat terminali projelerinin maliyeti 22,1 milyar avro, gaz boru hatlarinin maliyeti ise 31,4 milyar avroyu buluyor
- Yeni gaz ve LNG projelerinin AB'nin 2019'da yaklasik 3,5 milyar ton karbondioksit esdegeri olan sera gazi emisyonlarinin, üçte birinden fazla emisyona neden olacagi tahmin ediliyor

LONDRA (AA) - Avrupa Birligi'nin (AB) enerji krizi sonrasi Rusya'ya gaz bagimliligini azaltmak için son bir yilda planladigi 53,5 milyar avroluk boru hatti ve sivilastirilmis dogal gaz (LNG) altyapi projeleri, birligin iklim taahhütleriyle çelisiyor.

Düsünce kurulusu Global Energy Monitor (GEM) tarafindan hazirlanan Avrupa Gaz Takipçisi raporuna göre, AB ülkelerinde savastan önce LNG ithalat kapasitesi 167 milyar metreküp seviyesindeydi.

Rusya'nin Ukrayna'da baslattigi savasla derinlesen enerji krizi sonrasi Ocak 2022 ve Subat 2023 döneminde AB ülkelerinde yillik 35,2 milyar metreküp kapasiteli 8 LNG projesi ve 11,1 milyar metreküp kapasiteli dogal gaz boru hatti onaylandi.

AB'nin enerji krizi ve Rusya'ya gaz bagimliligini azaltma nedeniyle planladigi yeni LNG ithalat kapasitesinin ise yillik 227,2 milyar metreküp, ilave dogal gaz boru hatti kapasitesinin 60,5 milyar metreküp oldugu hesaplaniyor. Bu kapsamda toplam 38 proje yer aliyor.

AB'nin planladigi yeni LNG projelerinin, mevcut kapasiteyi yüzde 136 artirmasi bekleniyor. Yeni LNG altyapi projeleri agirlikli olarak Almanya, Yunanistan, Italya ve Hollanda'da planlaniyor.

Tüm bu projeleri faaliyete geçirmek amaciyla 53,5 milyar avro harcama yapilacagi tahmin ediliyor. Bu miktarin 22,1 milyar avrosunu LNG terminalleri, 31,4 milyar avrosunu boru hatlari olusturuyor.

Öte yandan, hali hazirda insa halindeki projelerin maliyeti ise 4,2 milyar avroyu buluyor.

- Yeni projeler AB'nin emisyonlarini yillik 950 milyon ton artirabilir

AB'nin dogal gaz altyapi planlari, emisyonlarin 2030'da yüzde 55 azaltilmasi ve 2050'de sifir seviyesine çekilmesini hedefleyen iklim taahhütleriyle çelisiyor.

Planlanan 227,2 milyar metreküp kapasiteli LNG terminallerinin insa edilmesi halinde emisyonlarin yillik 950 milyon tonu bulabilecegi hesaplaniyor.

Sadece bu altyapi projelerinin, AB'nin 2019'da yaklasik 3,5 milyar ton karbondioksit esdegeri olan sera gazi emisyonlarinin üçte birinden fazla emisyona neden olacagi tahmin ediliyor.

GEM Arastirma Analisti Baird Langenbrunner de rapora iliskin degerlendirmesinde, AB'nin gaz bagimliliginin yüksek seviyede oldugunu belirterek, "Bu hastaligin tedavisi daha fazla gaz ithalat altyapisi insa etmek degil. AB'nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliligi önlemlerini hizlandirmaya devam ederek fosil yakit talebini düsürmesi lazim." ifadelerini kullandi.