Galatasaray Kulübü Baskani Dursun Özbek'ten açiklama:Bozhan Memis- "Bir kisi hem savci hem de hakim olamaz. Burada MHK Baskani hem savciliga hem de hakimlige, adalet dagitan kisi rolüne soyunmustur" - "Bu hakem (Mete Kalkavan) Galatasaray maçinda rakip takimin formasiyla maç seyrederken görüldü" - "Avrupa Ligi'nde maç bitiyor, hocalari (Jorge Jesus) uluslararasi basinin önünde Türk futbolunun degerini iki paralik etmek için demeç veriyor"

Galatasaray Kulübü Baskani Dursun Özbek'ten açiklama:Bozhan Memis- "Bir kisi hem savci hem de hakim olamaz. Burada MHK Baskani hem savciliga hem de hakimlige, adalet dagitan kisi rolüne soyunmustur"
- "Bu hakem (Mete Kalkavan) Galatasaray maçinda rakip takimin formasiyla maç seyrederken görüldü"
- "Avrupa Ligi'nde maç bitiyor, hocalari (Jorge Jesus) uluslararasi basinin önünde Türk futbolunun degerini iki paralik etmek için demeç veriyor"

ISTANBUL (AA) - Galatasaray Baskani Dursun Özbek, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Fenerbahçe'yi elestirdi.

Dursun Özbek, Nef Stadyumu'nda yaptigi basin açiklamasinda, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Baskani Lale Orta'nin yayinci kurulusu aramasina TFF Baskani Mehmet Büyükeksi ve TFF Yönetim Kurulu Üyelerinin sessiz kalmasina tepki gösterdi.

Yasanan gelismeler üzerine açiklama karari aldiklarini ifade eden Galatasaray Baskani Dursun Özbek, sunlari söyledi:

"Sözlerime Kasimpasa maçindaki bir pozisyonla ilgili baslamak istiyorum. Bu maçta Zaniolo'ya yapilan hareket, sonrasindaki gelismeler ve yorumlar, bütün bir sezona isik tutmaktadir. Bu hareketin önemine binaen bu açiklamaya ihtiyaç duyduk. Oyuncumuz Zaniolo'ya yapilan hareket, önemli bir hareketti. Sonraki gelismeler de çok önemliydi. Su anda geldigimiz noktada MHK Baskani Lale Orta, basinda bulundugu kurumun görev taniminin disina çikarak hakem yorumcularina baski yapti."

MHK Baskani Lale Orta'nin yaptigi açiklamaya deginen Dursun Özbek, "Bu açiklamalarin sebebiyle ne TFF Baskani ne de yönetim kurulu üyeleri yorum yapmamis ve sessiz kalmistir. Demek ki sunu anliyoruz; TFF Baskani ve yönetim kurulu üyeleri, Lale Orta'yla ayni fikirdedir, Lale Orta da onlarin sözcülügünü üstleniyor." diye konustu.


- "Bir kisi hem savci hem de hakim olamaz"

Yasanan gelismeler nedeniyle hayal kirikligi içinde olduklarini ifade eden Dursun Özbek, söyle devam etti:

"Olayi Konya'da ögrendim. Basin mensuplariyla yaptigim konusmada bunun inanilmaz bir durum oldugunu, inanmak istemedigimi belirtmistim. Bunun gerçek olmadigini düsündüm. MHK'nin görev ve yetkileri talimatlarla bellidir. Görev ve yetkisi arasinda yayinci kurulusa ya da herhangi bir basin kurulusuna müdahale etme yoktur. Bundan daha da vahimi, yönetim kurulu karari olmadan çikarilmayacak bir VAR videosunun VAR odasindan çikarilmasidir. Demek ki VAR odasinda gösterilmesi gereken ya da gösterilmemesi gereken görüntüler var. Burada MHK Baskani istedigi gibi karar veriyor, istedigi görüntüleri istedigi kadar ekrana getiriyor. Hukukta su söylem vardir, bir kisi hem savci hem de hakim olamaz. Burada MHK Baskani hem savciliga hem de hakimlige, adalet dagitan kisi rolüne soyunmustur. Bunu kabul etmiyoruz."

Galatasaray olarak daha önce yayinci kurulusa 300 sayfalik bir taleple giderek haklarini savunmak istediklerini dile getiren Özbek, "Sezon basindan bu yana yapilan haksizlik daha iyi anlasiliyor. Demek ki bazi görüntüler yayinlanabilir, bazilarinin da yayinlanmamasi lazim. Bunun yayinlanabilir ya da yayinlanamaz oldugu konusu, MHK Baskaninin anlattigi çerçevede, onun inisiyatifinde. Hukukta böyle bir sey yok. Deliller herkese açik olmali, herkes o deliller çerçevesinde kendi hakkini arama mecburiyetindedir." degerlendirmesinde bulundu.

Hatalarin kabul edilmesi yerine durumun normallestirilmesinin daha büyük hatalara yol açtigini dile getiren Dursun Özbek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Güçlü görünmek için adaletten vazgeçerseniz, tarafsizliginizi kaybedersiniz. Bu kurulun baskaninin arka kapilardan buldugu çözümlerle, yaptigi telefon görüsmeleriyle degil, adaletli hakem seçimleriyle hepimize örnek olmasi gerekir. Sayin Lale Orta'nin müdahale ettigi programda görevli bir arkadasimiz istifa etmis. Lale Orta televizyondaki konusmasinda bu arkadasin EYT'den istifa ettigini açiklamis. Birilerinin akliyla alay etmek istediginiz zaman bu tip örnekler verirsiniz. Bu arkadasin istifasiyla, televizyonda yaptigi yorum ayni saate denk gelmis. Kimse bizim aklimizla alay etmeye kalkmasin. Lale Orta'nin seçildigi dönemde yapilan tüm spekülasyonlara ragmen, herkes için adalet konusunda kendisinin yaninda olacagimizi belirttik. Ama geldigimiz noktada bunun tam tersi oluyor. Kimse bunun acemice bir hata oldugunu söyleyemez. Böyle bir ortamda TFF neden sessiz. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Neredeyse tüm ülkenin hemfikir oldugu, bu konunun yanlisligiyla ilgili TFF Baskani neden açiklama yapmiyor? Yönetim kurulu üyeleri neden sessiz? Niçin ve kimden çekiniyorsunuz? Böyle bir ortamda bütün bir sezona isik tutacak bir olayda herkes susuyor, Lale Orta hem TFF'nin sözcülügünü yapiyor hem de olaylara açiklama getirmek zorunda kaliyor. Neden çekiniyorsunuz Sayin Baskan. Yönetim kurulu arkadaslarim, neden çekiniyorsunuz?"


- "Bu hakem (Mete Kalkavan) Galatasaray maçinda rakip takimin formasiyla maç seyrederken görüldü"

Herkes için adalet istediklerini ilk günden bu yana söylediklerini söyleyen Dursun Özbek, adaletin herkes için saglanmamasi durumunda mevcut durumdaki gibi birilerinin adaleti kendisine göre dizayn edebilecegini ileri sürdü.

Hafta sonunda yasanan gelismelerin bir plan dahilinde göz göre göre oynandigini da iddia eden Özbek, konusmasinda sunlari aktardi:

"Birbirine benzer pozisyonlar. Dubois'ya yapilan bir hareket var. Hareketi yapan kisi itirafta bulunmustur. Kirmizi karti hak ettigini söylüyor ama hakem bunu görmüyor, VAR görmüyor. Rakibimizin (Fenerbahçe) maçinda ayni hareket yapiliyor. Gereken kart gösterilmiyor. Hakem görüyor, VAR görüyor ama verilmiyor. Anlasilmasi zor görüntüler var. Hakem elini kirmizi karta götürürken birden bire vazgeçiyor. Kaldi ki çok iyi hatirliyoruz, bu hakem (Mete Kalkavan) bir Galatasaray maçinda rakip takim formasiyla maç seyrederken görüldü. Böyle bir seye nasil izin verilir. Bu konu daha önce de gündeme geldi. TFF Baskani, TFF yetkilileri, MHK yetkilileri, hakem tayininin bir algoritmayla yapildigi konusunda bizi ikna etmeye çalistilar. Hakemin performansindan tutun, verilecegi maçtaki akrabalik iliskisi gibi detaylar var algoritmada. Galatasaray'a rakip olan bir takimin taraftari oldugunun görüntüsünü veren bir hakemle ilgili bunu algoritmaya yazmayi unuttunuz mu? Bu algoritmanin degerlerini kim yaziyor, kim çiziyor? Kirmizi kart gösterilmesi gereken pozisyonla ilgili tüm spor yorumculari, herkes hem fikir. Hakemin hareketi de o yönde. Kim müdahale ediyor bir anda da hakemin hareketi degisiyor? Yan hakem mi müdahale ediyor, VAR'dan mi müdahale var? Kimse anlamiyor. Rashica'ya yapilan hareketin aynisi Konya'da penalti degil ama Alanya'da penalti."

Demir Grup Sivasspor maçinin ardindan açiklanan kayitlara da deginen Özbek, Fenerbahçe'nin açiklamalarina isaret ederek "Sivasspor maçinda herkesin hata oldugu konusunda hem fikir oldugu pozisyonu dillerine dolamislar, oradan bir sey çikarma pesindeler. Alanyaspor maçinin 21. dakikasinda oyuncularinin kirmizi kart görmesi gerekiyor. Uzatmalarla birlikte maç neredeyse 90 dakika 10 kisi oynanacak. Türkiye'de sporu bilen herkes bunun zor bir durum oldugunu açiklar. Kimse bu kirmizi karti konusmasin istiyorlar." seklinde konustu.

Fenerbahçe'nin Corendon Alanyaspor deplasmaninda oynanan maçin devre arasinda yaptigi açiklamaya da deginen Özbek, söyle devam etti:

"Sahada maç oynaniyor, devre arasinda açiklama yapiliyor. Maçi sahada kazanacagini iddia eden bir kulüp, devre arasinda neden açiklama yapar. Önünüzde 45 dakika var. Federasyona, hakemlere baski yapmak ve kirmizi karti unutturmak için bunu yapiyorlar. 'Bizi sistem disina itiyorlar' diye devamli magdur edebiyati yapiliyor. Amaç belli, kendi lehlerine yapilan hatalarin üstünü kapatmak."


- "Hocalari uluslararasi basinin önünde Türk futbolunun degerini iki paralik etmek için demeç veriyor"

Fenerbahçe'nin Sevilla mücadelesinin ardindan sari-lacivertli ekibin teknik direktörü Jorge Jesus'un "Maçlarin sahada kazanilmasi gerekiyor, masada degil." açiklamasi hakkinda de elestirler de bulunan Özbek, konuyla ilgili sunlari ifade etti:

"Avrupa Ligi'nde maç bitiyor, hocalari (Jorge Jesus) uluslararasi basinin önünde Türk futbolunun degerini iki paralik etmek için demeç veriyor. Hep beraber Türk futbolunun marka degerini yukariya çekmek için çabaladigimiz bir dönemde böyle mi olur? Herkes suskun, herkes dilini yutmus vaziyette. Kimse konuyla ilgili yorum yapmiyor. Fatih hocamiz, Schalke maçindan önce Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) ile ilgili yorum yapti diye 3 maç ceza aldi. Bunu herkese hatirlatiyorum. Türk futbolu hepimizin ortak faydasi. Marka degerini hepimizin korumasi lazim. Aslinda her sey planli. Geçen sene ligi 13. sirada bitiren takimimizin bu sene bu basariyi elde edecegini hesaplamamislar. Galatasaray taraftarinin gücünü, bu takimin kapasitesini hafife aldiklari için ne yapacaklarini bilmiyorlar. Bu yüzden rekabetin seviyesini asagiya indirmeye çalisiyorlar."

Rakipleriyle yüksek seviyede rekabet etmek istediklerini söyleyen Baskan Özbek, sözlerini söyle tamamladi:

"Herkes sunu bilsin. Biz sizinle bu kadar düsük seviyede rekabet etmek istemiyoruz. Iftiralarla, ayak oyunlarla rekabeti asagiya çekmek istiyorsunuz. Insanlari manipüle etmekten vazgeçin. Buradan bir kez daha söylüyorum, ne yaparsaniz yapin, biz kazanacagiz ve sahada kazanacagiz. Adaleti size ve sinsi oyunlariniza ragmen getirecegiz. Utanci giden kimsenin kalbi ölür. Ben buradan utanci giden, kalbi ölmüs olanlara sesleniyorum. Artik hiçbir seyin sizi utandirmayacagini çok iyi biliyorum. Bizim adalete ve dogruya inancimizin önünde duracak gücünüz ve cesaretiniz yok. Simdi çekilin karanlik köselerinize, size ragmen Türk futboluna aydinligi getirecegiz. Herkes bunu böyle bilsin."