GÜNCELLEME - Israil güçleri Cenin'e düzenledigi baskinda 3 Filistinliyi öldürdüHalime Afra Aksoy- Filistin Disisleri Bakanligi saldiriyi kinadi ve bölgede gerginligin tirmandirilmasinin doguracagi sonuçlardan Israil hükümetinin sorumlu oldugunu belirtti OLAYLA ILGILI YENI GELISMELER VE AÇIKLAMALAR EKLENDI

GÜNCELLEME - Israil güçleri Cenin'e düzenledigi baskinda 3 Filistinliyi öldürdüHalime Afra Aksoy- Filistin Disisleri Bakanligi saldiriyi kinadi ve bölgede gerginligin tirmandirilmasinin doguracagi sonuçlardan Israil hükümetinin sorumlu oldugunu belirtti

OLAYLA ILGILI YENI GELISMELER VE AÇIKLAMALAR EKLENDI

CENIN (AA) - Israil güçleri, isgal altindaki Bati Seria'nin kuzeyindeki Cenin kentine düzenledigi baskinda 3 Filistinliyi öldürdü.

Filistin resmi ajansi WAFA'nin görgü taniklarina dayandirdigi haberine göre, Israil askerleri, Cenin kentine bagli Caba beldesine baskin düzenledi.

Çatilara keskin nisancilarin yerlestirildigi baskinda Israil güçleri, Caba beldesi yakinlarindaki El-Favvara bölgesinde içinde üç gencin bulundugu araca ates açti.

Filistin Saglik Bakanligindan yapilan açiklamada Israil askerlerinin Caba beldesi yakinlarinda açtigi ates sonucu 20'li yaslardaki 3 Filistinlinin hayatini kaybettigi belirtildi.

Baskinda ayrica evi kusatilan bir Filistinli gözaltina alindi. Israil güçleri ile Filistinliler arasinda arbede yasandi.

Öte yandan Cenin'in yakinlarindaki El-Yamun beldesinde de Israil askerlerinin açtigi ates sonucu bir Filistinli basindan yaralandi. Yaralanan Filistinlinin durumunun stabil oldugu kaydedildi.

- Filistin Disisleri Bakanligindan tepki

Filistin Disisleri Bakanligi, sabah saatlerinde Cenin'e düzenlenen baskini ve 3 Filistinlinin öldürülmesini kinadi.

Bakanligin açiklamasinda, "Uluslararasi düsük düzeydeki tepkiler ile uygulanan çifte standardin gölgesinde, isgal güçlerinin terörizmi ve artarak isledigi suçlar, Tel Aviv'in sükunet çagrilarina verdigi resmi bir yanit." ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, olayin yansimalarindan ve bölgede gerginligin tirmandirilmasindan dogacak sonuçlardan Israil hükümetinin sorumlu oldugu vurgulandi.

- Israil ordusunun olay iliskin açiklamasi

Israil ordusundan yapilan açiklamada ise "Caba beldesinde, saldiri eylemlerinde bulundugundan süphelenilen çok sayida kisinin gözaltina alinmasi için operasyon düzenlendigi" kaydedildi.

Operasyon sirasinda Filistinliler ile Israil güçleri arasinda çikan olayda 2'si Islami Cihad aktivisti 3 kisinin etkisiz hale getirildigi, 1 kisinin de yaralandigi ifade edildi. Ayrica operasyonda, aranan 3 kisinin gözaltina alindigi aktarildi.

Açiklamada Israil güçlerine ait bir insansiz hava aracinin da düsürüldügü bildirildi.

- Israil ordusunun baskinlariyla bölgedeki can kayiplari artti

Israil ordusu, yilbasindan bu yana Filistinli nüfusun yogunlukta yasadigi isgal altindaki Bati Seria'nin farkli noktalarinda baskin ve gözalti operasyonlarini artirdi.

Israil askerleri, baskinlari protesto eden Filistinlilere plastik merminin yani sira sik sik gerçek mermi ile müdahale ediyor. Bati Seria'nin kuzeyindeki özellikle Cenin ve Nablus gibi bölgelerde de Filistinli silahli gruplar ve Israil askerleri arasinda çatismalar çikiyor.

Israil güçlerinin 22 Subat'ta isgal altindaki Bati Seria'nin kuzeyinde yer alan Nablus'a birkaç noktadan düzenledigi baskin, bölgede gerilimi yeniden tirmandirmisti.

Nablus'un tarihi Eski Sehir bölgesindeki bir evin etrafini kusatan Israil askerleri, baskini protesto eden Filistinlilere gerçek mermiyle müdahalede bulunmus, biri çocuk, ikisi yasli olmak üzere 11 Filistinliyi öldürmüs, 6'si agir 100'den fazla Filistinliyi yaralamisti.

Nablus’taki kanli baskinin ardindan, 26 Subat’ta Huvvara beldesinde düzenlenen silahli saldirida 2 Yahudi yerlesimci öldürülmüstü.

Olayin ardindan yüzlerce fanatik Yahudi, Israil ordusunun gözetiminde Huvvara'ya baskin düzenleyerek Filistinlilere karsi "toplu intikam" saldirilari gerçeklestirmisti.

Yerlesimciler, beldede onlarca ev, is yeri ve araci kundaklamis, bazi Filistinlileri linç girisiminde bulunarak yaralamis, 1 Filistinliyi ise öldürmüstü.

Israil güçleri, 7 Mart'ta da Cenin kentine baskin düzenlemis, 6 Filistinliyi öldürmüs, 20'den fazla kisiyi yaralanmisti. Bu baskinda agir yaralanan Filistinli bir çocugun da bugün hayatini kaybettigi açiklanmisti.

Israil ordusu ve Yahudi yerlesimcilerin isgal altindaki Bati Seria'daki saldirilarinda yilbasindan bu yana aralarinda kadin ve çocuklarin da bulundugu 78 Filistinli öldürüldü.