Fransiz sanatçi Françoise Gilot 101 yasinda hayatini kaybettiAyse Irem Tiryaki

Fransiz sanatçi Françoise Gilot 101 yasinda hayatini kaybettiAyse Irem Tiryaki

ANKARA (AA) - Pablo Picasso'nun sevgilisi olarak da bilinen Fransiz ressam ve yazar Françoise Gilot, 101 yasinda yasamini yitirdi.

The New York Times'in haberine göre, basarili kariyeri ve Pablo Picasso'yla çalkantili iliskisiyle taninan Gilot'nun kizi Aurelia Engel, annesinin hayatini kaybettigini duyurdu.

Engel, bir süredir kalp ve karaciger rahatsizliklariyla mücadele eden annesinin, Manhattan'da bir hastanede öldügünü söyledi.

Ayrica, BBC'nin haberine göre, Fransa Kültür Bakani Rima Abdul Malak, döneminin en önemli sanatçilari arasinda bulunan Gilot'nun ölümünün, sanat dünyasi için büyük kayip oldugunu dile getirdi.

- "Picasso ile Yasamak"

Henüz 21 yasinda, kendisinden 40 yas büyük ve evli olan Picasso'yla tanisan Gilot, beraber geçen yaklasik on yilin ve iki çocugun ardindan ressami terk etmisti.

Gilot'nun 1964 yilinda yazdigi "Picasso ile Yasamak" adli biyografisi, zamaninin en çok satan kitaplari arasina girmisti.

Iddialara göre, Picasso, Gilot'nun eserlerinin galerilerde sergilenmesinin önüne geçmeye çalismisti, ancak söz konusu eserler, günümüzde basta Metropolitan Sanat Müzesi olmak üzere birçok müzede sergileniyor.

Gilot, Picasso'yla ayriliginin ardindan, ABD'ye tasinarak iki evlilik yapmis ve Güney Kaliforniya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani olarak görev yapmisti.