Fransa'ya bagli Martinik ve Guadeloupe'ta "dang hummasi" alarmiAlaattin Dogru

Fransa'ya bagli Martinik ve Guadeloupe'ta "dang hummasi" alarmiAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Fransa'nin Hint Okyanusu'ndaki denizasiri topragi Martinik ve Guadeloupe'ta dang hummasi salgininda son dönemde büyük bir artis basladi.

Fransiz Kamu Sagligi Kurumunun verilerine göre, 23 Agustos-3 Eylül döneminde Martinik'te 770, Guadeloupe'ta 600 dang hummasi vakasi kayitlara geçti.

Temmuz ortalarinda dang hummasi vakalarinin artisa geçtigi 2 adada hastaneler yogun basvurular nedeniyle doldu. Iki bölgede salgin nedeniyle ocaktan bu yana 6 kisi yasamini yitirdi.

Yetkililer, son dönemde vakalardaki artis nedeniyle alarm durumuna geçti.

- Dang hummasi

Dang hummasi virüsü, insanlara sivrisinekler araciligiyla bulasiyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif atese sebebiyet veren hastalik, bazi vakalarda ölümcül olabiliyor.

Vakalar, genellikle yagis mevsimleri olarak bilinen haziran ve eylül ile aralik ve mart aylarinda artis gösteriyor. Bilim insanlari, yüksek sicaklik ve uzun süren yagislarin sitma ve dang hummasi tasiyan sivrisineklerin artmasina sebep oldugunu belirtiyor.

Hastaligi bulastiran sivrisinek türünün su birikintilerinde larva olusturmasi nedeniyle özellikle sanayi çevrelerinde çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanmasi gerekiyor.