Fransa'da polislere emeklilik reformu karsiti gösterilere sert müdahaleden 17 sorusturmaAlaattin Dogru- Ulusal Polis Sorusturma Birimi Baskani Agnes Thibault-Lecuivre: - "Bu suiistimaller, emniyet teskilati için yikici oluyor ve diger örnek polisler hakkinda kötü izlenime yol açiyor"

Fransa'da polislere emeklilik reformu karsiti gösterilere sert müdahaleden 17 sorusturmaAlaattin Dogru- Ulusal Polis Sorusturma Birimi Baskani Agnes Thibault-Lecuivre:
- "Bu suiistimaller, emniyet teskilati için yikici oluyor ve diger örnek polisler hakkinda kötü izlenime yol açiyor"

ANKARA (AA) - Fransa'da tartismali emeklilik reformuna yönelik gösterilerin basladigi ocak ayindan bu yana polislere orantisiz güç kullanmaktan 17 sorusturma açildi.

Fransiz kanali BFMTV'ye açiklama yapan Ulusal Polis Sorusturma Birimi (IGPN) Baskani Agnes Thibault-Lecuivre, emeklilik reformuna karsi ocak ayindaki ilk gösterilerden bu yana 17 adli sorusturma baslatildigini belirtti.

Özellikle son zamanlarda polislerin arasinda protestolarin ilk günlerinde görülmeyen siddette tavir degisikliginden söz edildigine dikkati çeken Thibault-Lecuivre, bu tavir degisikligi ve radikallesmeye iliskin hadiselerin kendilerine de ulastigini söyledi.

Thibault-Lecuivre, "BRAV-M" olarak adlandirilan Çevik Kuvvet biriminden bir grup polisin 7 göstericiye hakaret ettigine, tehditler savurduguna ve tokat attigina iliskin ses kayitlari konusunda, "Kaydi dinleyince bir vatandas olarak büyük sok geçirdim. Bu suiistimaller, emniyet teskilati için yikici oluyor ve diger örnek polisler hakkinda kötü izlenime yol açiyor." ifadelerini kullandi.

- 16 Mart'tan bu yana polislere 11 sorusturma açildi

Içisleri Bakani Gerald Darmanin de emeklilik reformuna iliskin yasa tasarisinin hükümet tarafindan kabul edildigi 16 Mart'tan bu yana polislere yönelik 11 sorusturma açildigini açiklamisti.

Darmanin, göstericilere yönelik orantisiz güç kullanmakla suçlanan Fransiz polisini savunarak, yorgunluk nedeniyle bireysel hadiselerin olabilecegini ileri sürmüstü.

Avrupa Konseyi, 16 Mart'tan bu yana ülke çapinda düzenlenen gösterilerde polislerin orantisiz güç kullanmasini kinayan açiklama yayimlamisti.

Konsey, polislerin bu tutumunun endiseye yol açtigini belirtmisti.

- Gösteriler devam ediyor

Fransa'da hükümetin emeklilik yasini 2 yil yükselten yasa tasarisini oylanmadan Meclisten geçirme karari üzerine 16 Mart'ta patlak veren gösteriler sürüyor.

Gösterilere sert müdahale eden polislerle göstericiler arasinda ülkenin birçok yerinde siddet olaylari yasaniyor.

Ülke genelinde 16 Mart'tan bu yana düzenlenen protestolarda binden fazla kisi gözaltina alinmisti.