Fransa'da emeklilik reformuna karsi grevler devam ediyorMurat Karadag

PARIS (AA) - Fransa'da emeklilik yasini 62'den 64'e çikarmayi öngören tartismali reforma karsi düzenlenen grevler, 8 Mart Dünya Kadinlar Günü dolayisiyla kadin haklari temasiyla sürüyor.
Tartismali reforma karsi ülkenin birçok kentinde yapilan grev ve gösterilerde, Dünya Kadinlar Günü dolayisiyla kadin haklari ve çalisan anneler temasi öne çikti.
Kadin haklari savunuculari, emeklilik reformunun, çalisan kadinlara yönelik adaletsizligi daha da derinlestirecegini savunuyor.
Tren ve metro çalisanlarinin da dahil oldugu grevler nedeniyle Paris'te ulasimda aksamalar da devam ediyor.
Ülkenin resmi demir yolu isletmesi SNCF yetkilileri, ülke genelinde faaliyet gösteren 3 hizli tren hattindan yalnizca birinin seferlerine devam etmesini beklediklerini duyurdu.
Genel Is Sendikasi (CGT) dahil ülkenin en büyük sendikalari tarafindan organize edilen ve çok sayida sektörün katilimiyla ülke çapinda düzenlenen grevler dolayisiyla petrol sevkiyati, hava ve deniz yolu ulasimi ile belediye hizmetleri gibi birçok alanda aksamalar yasandigi kaydediliyor.
Gençlik organizasyonlarinin da henüz çalisma çaginda olmayan gençlerin protestolara katilmalarini saglamak için kampanya yürüttügü belirtiliyor.
Isçi sendikalari ve göstericilerin emeklilik reformunu geri çekme taleplerine karsi direnen Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, reformun emeklilik sisteminin islevselligi için gerekli oldugunu savunuyor.
- Tartismali emeklilik reformu
Fransa Basbakani Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasinda yer alan emeklilik reformunun hayata geçirilecegini açiklamisti.
Emeklilik yasinin 62 oldugu ülkede 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yasinin kademeli olarak her yil 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çikarilacagini ifade eden Borne, 2027'de emeklilik maasinin tamamini alabilmek için 43 yil prim ödeme sarti getirilecegini söylemisti.
Tartismali reforma karsi ülke çapinda 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protesto düzenlendi.