Filistinli genç kadin kurdugu marangozluk atölyesinde kendi is firsatini olusturduNour Mahd Ali Abu Aisha,Halime Afra Aksoy- Biyokteknoloji bölümü mezunu Filistinli Rezzan el-Burunu: - "Ne istediginizi aramak, ona ulasmak, yeteneklerinizi gelistirmek ve istediginiz seye ulasmak için motivasyonunuzu artirmak güzel bir sey"

Filistinli genç kadin kurdugu marangozluk atölyesinde kendi is firsatini olusturduNour Mahd Ali Abu Aisha,Halime Afra Aksoy- Biyokteknoloji bölümü mezunu Filistinli Rezzan el-Burunu:
- "Ne istediginizi aramak, ona ulasmak, yeteneklerinizi gelistirmek ve istediginiz seye ulasmak için motivasyonunuzu artirmak güzel bir sey"

GAZZE (AA) - NUR EBU IYSE - Uzun yillardir abluka altinda tutulan Gazze Seridi'nde yasayan Filistinli genç Rezzan el-Burunu, kisitli çalisma kosullarinin gölgesinde bir is firsati olusturmak için kendi marangozluk atölyesini kurdu.

Üniversitede biyoteknoloji bölümünden mezun olan 23 yasindaki Burunu, marangozluk meslegine nasil yöneldigini ve bir kadin olarak bu iste yasadigi zorluklari AA muhabirine anlatti.

Burunu, abluka altindaki Gazze'de is imkanlarinin çok sinirli oldugunu ve mezun oldugu alanda is bulamadigini söyledi.

Filistinli genç, bunun üzerine daha önce de ilgilendigi ahsap oyma ve isleme zanaatiyla ilgili alanlarda becerilerini gelistirmeye, yeni deneyimler kazanmaya yöneldigini, ipler ve çivilerle bazi dekoratif ürünler ortaya çikarmaya çalistigini ifade etti.

Sanata ve zanaata her zaman ilgisinin oldugunu, yeni seyler üretme yetenegini gelistirdigini söyleyen Burunu, Eylül 2020'de de 6 aylik ahsap oyma dersi aldigini aktardi.

Genç kadin, bu sürecin, ögrendiklerini bir projeye ve bir gelir kaynagina dönüstürmesi için bir tesvik olusturdugunu kaydetti.

Haziran 2022'de ahsap el sanatlari üretimi projesiyle ilgili Tarimsal Kalkinma Derneginden destek aldigini söyleyen Burunu, projesinin çevre dostu oldugunu, ürünlerinin çogunun zararli emisyonlarla havayi kirleten ya da yakilarak yapilanlardan degil de ahsap fazlaliklarin geri dönüstürülmesine dayandigini dile getirdi.

Burunu, bu girisimlerinin ardindan gerekli ekipmani saglayarak kendi atölyesini evinde açmaya karar verdigini ifade etti.

- Meslegini icra ederken karsilastigi zorluklar

Burunu, bu zanaatla mesgul olurken çesitli zorluklarla karsilastigina da degindi.

Marangozluk mesleginde araç gereçlerin bulunmasindan pazarlamaya kadar her asamada kisinin birebir kendisinin ilgilenmesi gerektigini söyleyen Burunu, ayrica bazi özel günlerde talep edilen ürünü zamaninda yetistirebilmek için gece gündüz çalismak gerektigine dikkati çekti.

Burunu ayrica ev dekorasyonunda kullanilan bazi malzemelerle ise estetik dokunuslar yapmaya çalistigini belirtti.

Bölgede uzun saatler boyunca devam eden elektrik kesintisinin de çalismalarini olumsuz etkiledigini söyleyen Filistinli genç, elektrik kesilmeden isi tamamlamak için zamanla yaristigini dile getirdi.

Bir diger zorlugun da bu meslegi seçtigi için yöneltilen elestiriler oldugunu, ancak bu elestirileri kendisini gelistirecek motivasyona dönüstürdügünü kaydeden Burunu, sunlari söyledi:

"Genç bir kadin olarak marangozluk meslegiyle ugrasiyorum ve sanata ilgim var. Bu da beni özellikle ahsap oymaciliginda ilerlemem, kisiligimi, ilgimi ve yetenegimi sergileyebildigim ürünler ortaya çikarmam için motive etti. Bu ilgimi de bir projeye ve gelir kaynagina dönüstürdüm."

Marangozluk mesleginde kullanilan ekipmanlarin bazilarinin tehlikeli olduguna isaret eden Burunu, ancak çalismalari sirasinda güvenligine özen gösterdigini, koruyucu kiyafetler giydigini aktardi.

"8 Mart Dünya Kadinlar Günü" münasebetiyle Filistinli kadinlara kendi varliklarini, is firsatlarini olusturmalari, ne olursa olsun teslim olmamalari çagrisinda bulunan Burunu, "Ne istediginizi aramak, ona ulasmak, yeteneklerinizi gelistirmek ve istediginiz seye ulasmak için motivasyonunuzu artirmak güzel bir sey." ifadelerini kullandi.

- Kadinlarin is gücüne katilim orani artti

Filistin Merkez Istatistik Bürosu Baskani Ala Avd, yaptigi açiklamada, Filistin'de 2021'de yüzde 17 olan kadinlarin is gücüne katilim oraninin 2022'de yüzde 19'a yükseldigini belirtti.

Avd, erkeklerde ise 2021'de yüzde 71 olan is gücüne katilimin 2022'de yüzde 69'a geriledigini aktardi.

Filistinli yetkili, 2022'de erkeklerde yüzde 20 olan issizlik oraninin kadinlarda yüzde 40'i buldugunu ifade etti. Avd, özel sektörde çalisanlarin yüzde 40'inin asgari ücretten düsük maas aldigini; bunun erkeklerde yüzde 38, kadinlarda yüzde 50 oraninda oldugunu paylasti.

Avd, özel sektörde ücretli kadin çalisanlarin yaklasik yüzde 40'inin is sözlesmesi olmadigina dikkati çekti.

Açiklamasinda Genel Personel Konseyinin geçen subat ayina kadarki verilerine de yer veren Avd, kadinlarin sivil sektöre katilim oraninin toplam çalisan sayisinin yaklasik yüzde 48'ini olusturdugunu ancak genel müdür ya da daha yüksek kademeli makamlarin sadece yüzde 14'ünde kadinlarin bulundugunu ifade etti.