Fed'den SVB'nin denetimine iliskin incelemeDilara Zengin Okay- Fed Baskani Jerome Powell: - "Silikon Vadisi Bankasi çevresindeki olaylar, Fed tarafindan kapsamli, seffaf ve hizli bir inceleme yapilmasini gerektiriyor"

Fed'den SVB'nin denetimine iliskin incelemeDilara Zengin Okay- Fed Baskani Jerome Powell: 
- "Silikon Vadisi Bankasi çevresindeki olaylar, Fed tarafindan kapsamli, seffaf ve hizli bir inceleme yapilmasini gerektiriyor"

WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Bankasi (Fed), iflas eden Silikon Vadisi Bankasinin (SVB) denetimine iliskin inceleme yapilacagini bildirdi.

Fed'den yapilan açiklamada, Finansal Kuruluslardan Sorumlu Baskan Yardimcisi Michael Barr'in liderliginde yapilacak incelemenin sonucunun 1 Mayis'ta yayimlanacagi aktarildi.

Fed Baskani Jerome Powell, yaptigi açiklamada, "Silikon Vadisi Bankasi çevresindeki olaylar, Fed tarafindan kapsamli, seffaf ve hizli bir inceleme yapilmasini gerektiriyor." degerlendirmesinde bulundu.

Barr da "Tevazu sahibi olmamiz ve bu firmayi nasil denetledigimizi, düzenledigimizi ve bu deneyimden ne ögrenmemiz gerektigini dikkatli ve kapsamli bir sekilde gözden geçirmemiz gerekiyor." ifadesini kullandi.

Fed'in inceleme kararinin, SVB'nin iflasi sonrasi Merkez Bankasinin denetimine yönelik elestirilerin ardindan gelmesi dikkati çekti.

ABD basininda yer alan haberlerde ise Joe Biden yönetiminin, bankanin Kaliforniya eyalet yetkilileri ve San Francisco Fed tarafindan üstlenilen denetiminin kalitesini inceledigi belirtildi.

- 2008'den bu yana en büyük iflas

Kaliforniya merkezli SVB'nin, 21 milyar dolarlik tahvil pozisyonunu yaklasik 1,8 milyar dolar zararla kapatmasi ve 2 milyar dolarin üzerinde sermaye artirimina gidecegini duyurmasi sonrasi geçen hafta hisse fiyati yüzde 60'in üzerinde deger kaybetmisti.

Bazi girisim sermayesi yatirimcilarinin sirketlere paralarini bankadan çekmelerini tavsiye etmesi sonrasi bankanin kayiplarinin sürmesiyle islemleri askiya alinmisti.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), 10 Mart'ta piyasalarda düsüse neden olan SVB'ye kayyum atandigini bildirmisti. FDIC'den yapilan açiklamada, SVB'nin bu yil iflasa ugrayan ilk FDIC sigortali kurum oldugu kaydedilmisti.

SVB'nin iflasi, 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABD'de kayitlara geçen en büyük banka iflaslarindan biri olmustu. Bu türden en büyük iflas, 2008'deki kriz sirasinda Washington Mutual'in iflasinda görülmüstü.

ABD'nin 16. büyük bankasi olan SVB, genellikle startuplar ve risk sermayelerine finansman sagliyordu.