Fatih Çintimar, Avrupa Salon Atletizm Sampiyonasi'ni degerlendirdi:Erkan Tiryaki- "Sportif yönüyle matematiksel olarak çok basarili olduk çünkü organizasyonu 14. sirada tamamladik. Ama en az 3 madalya bekledigimiz için de 'basarili olamadik' diyebiliriz" - "Bizim çocuklarimizin da artik teknik branslarda Avrupa ve dünyada kürsüye çikabilecegini herkes gördü. Tugba bir madalyadan fazlasini kazandirdi, onu örnek alacak çok fazla çocuk olacak" - "2024 Dünya Yürüyüs Sampiyonasi'na da adayiz. Ya Ispa

Fatih Çintimar, Avrupa Salon Atletizm Sampiyonasi'ni degerlendirdi:Erkan Tiryaki- "Sportif yönüyle matematiksel olarak çok basarili olduk çünkü organizasyonu 14. sirada tamamladik. Ama en az 3 madalya bekledigimiz için de 'basarili olamadik' diyebiliriz"
- "Bizim çocuklarimizin da artik teknik branslarda Avrupa ve dünyada kürsüye çikabilecegini herkes gördü. Tugba bir madalyadan fazlasini kazandirdi, onu örnek alacak çok fazla çocuk olacak"
- "2024 Dünya Yürüyüs Sampiyonasi'na da adayiz. Ya Ispa

ANKARA (AA) - ERKAN TIRYAKI - Türkiye Atletizm Federasyonu Baskani Fatih Çintimar, Istanbul'da ev sahipligi yaptiklari Avrupa Salon Atletizm Sampiyonasi'nda tarihi bir altin madalya kazanmanin mutlulugunu yasadiklarini ancak bekledikleri madalya sayisina ulasamadiklarini söyledi.

Anadolu Ajansi (AA) Spor Sohbetleri'ne konuk olan Fatih Çintimar, çok basarili bir organizasyon düzenlediklerini dile getirdi.

Sampiyona öncesi büyük bir deprem felaketi yasandigini hatirlatan Çintimar, milli sporcularin aldigi sonuçlarla ilgili su degerlendirmeyi yapti:

"Sportif yönüyle matematiksel olarak çok basarili olduk çünkü organizasyonu 14. sirada tamamladik. Ama en az 3 madalya bekledigimiz için de 'basarili olamadik' diyebiliriz. Madalya bekledigimiz iki sporcumuzun yarismada günlerinde degillerdi. Daha basarili olabilirdik. Dünya Sampiyonasi ve olimpiyat dahil son 5 yarista final atlamis Ersu Sasma'nin dereceye girememesi bizi son derece üzdü. Yaris 5.80'le kazanildi. Ersu bütün organizasyonlari 5.80 üzeri atlayarak kazandi ama burada 5.65'te takildi. Yine 4x400 metre bayrak takimimizda ilk sporcumuzun takozdan çikista yapmis oldugu bir hatayla geç kalmasi, takimin motivasyon olarak geri düsmesine yol açti. Türkiye rekoru kirdik ama hedefimiz Avrupa'da kürsüye çikmakti. Ilk 6'ya girip final yaristik ama finalde de 6. olduk. Necati Er burada yarisabilirdi, madalya alabilirdi ama sezon içerisinde yasadigi aksakliklardan dolayi burada yarisamadi."

Fatih Çintimar, depremden dolayi milli sporcularinin moral bozuklugu yasadigini aktararak, "Depremde çocuklarin motivasyonu da bozuldu. Kayhan Özer, 60 metrede sezonu dünya lideri olarak açti ama deprem sonrasi Adana'da ailesi oldugu için kendini toparlayamadi. Kürsüye çikabilirdi ama maalesef böyle seyler yasadik. Ailesi enkazdan kurtulan Emine Hatun Tuna, final yaristi ama bu moralle ancak bu kadar oldu." diye konustu.


- "Tugba bir madalyadan fazlasini kazandirdi"

Kadinlar üç adim atlamada altin madalya kazanan Tugba Danismaz'in basarisinin önemine dikkati çeken Çintimar, sözlerini söyle sürdürdü:

"Emre Zafer Barnes hariç burada yarisan bütün çocuklar bizim TOHM sporcularimiz.Barnes hariç burada yarisan bütün çocuklar bizim TOHM sporcularimiz. Gençlik ve Spor Bakanligimizla birlikte gerçeklestirdigimiz projelerin ürünleri bu sporcular. Genç atletlerimiz var, daha çok bu sporcularin basarilarinin meyvelerini yiyecegiz. Bizim çocuklarimizin da artik teknik branslarda Avrupa ve dünyada kürsüye çikabilecegini herkes gördü. Tugba bir madalyadan fazlasini kazandirdi, onu örnek alacak çok fazla çocuk olacak. Tugba bu basarisini sürdürecektir. Son 2 yildir yükseliste. 2024 ve 2028'de olimpiyatlarda ülkemizi en iyi sekilde temsil edecektir. Hem çok çaliskan hem de disiplinli. Yaklasik 3 yildir çok siki antrenman yapiyorlar ve karsiligini aldilar.


- "Dünya Yürüyüs Sampiyonasi'na da adayiz"

Türkiye Atletizm Federasyonu Baskani Çintimar, 2024 Dünya Yürüyüs Sampiyonasi'na aday olduklarini ve kararin 21 Mart'ta açilanacagini belirtti.

Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu'nun da katkisiyla Avrupa Salon Atletizm Sampiyonasi'ni yasanan depreme ragmen iptal etmeyip en iyi sekilde yaptiklarini vurgulayan Çintimar, "Devletimizin, hükümetimizin, Bakanimizin, Istanbul Valiligimizin, belediye baskanligimizin gayretiyle bu organizasyonu en güzel sekilde yaptik. Dünya Atletizm Sampiyonasi'ni yapmadikça olimpiyat alma sansiniz geriye gidiyor. Biz bu organizasyonu da yapabilecegimizi gösterdik. 2024 Dünya Yürüyüs Sampiyonasi'na da adayiz. Ya Ispanya ya da bize verecekler. 21 Mart'ta açiklanacak. Bu organizasyonu da bize vereceklerine inaniyoruz." dedi.

Olimpiyat sampiyonu Yunan atlet Miltiadis Tentoglou'nun depremzedeler için bir bagis yaptigini söyleyen Çintimar, sunlari kaydetti:

"Bu organizasyonda uzun atlamayi kazanan Yunan sporcu Miltiadis Tentoglou, ayni zamanda olimpiyat sampiyonu. Olimpiyatta giymis oldugu çivili ayakkabiyi kendi ülkesinde açik artirimla 20 bin dolara satti ve bizim araciligimizla depremzedeler için AFAD'a bagisladi. Bu önemli bir sey. Bu organizasyonda bir dünya rekoru kirildi. Buradaki en büyük kazanimimiz, ülke olarak büyük hasar almamiza ragmen Avrupa'nin en önemli organizasyonunu yapacak kadar da güçlü oldugumuzu dünya atletizmine gösterdik. 600'ü sporcu, 3 bine yakin misafirimiz vardi. Tarihimizde ilk defa büyük bir atletizm sampiyonasi gerçeklestirdik. Bu camiamiz ve Türk sporu için önemliydi. Çok iyi geri dönüsler aldik. Insanlarin normal hayata dönmesi adina da bir adimdi."


- Olimpik kadro yariya düsürülebilir

2024 Paris Olimpiyat Oyunlari'na emin adimlarla gittiklerini vurgulayan federasyon baskani Çintimar, "Ülkemizde iki büyük organizasyon daha olacak. Avrupa Kros Sampiyonasi'ni yapacagiz. Muhtemelen Avrupa Yürüyüs Sampiyonasi'ni da alacagiz. Bunlari en iyi sekilde yapacagiz. Olimpiyata gidecek sporcularimizla ilgili ciddi bir çalisma yapiliyor. Önümüzdeki hafta sporcularla toplanti yapacagiz. Onlarin olimpiyatta alacaklari madalyalari kitlenecegiz. 50-60 atlet degil gerekirse 10 kisiyle gidelim olimpiyata ama kürsüdeki yerlerimizi alalim. Ne kadar çok bransta katilirsak Türk sporu için iyi ama alacagimiz madalyalar daha da önemli. Su an 100 kisilik olimpik kadro havuzumuz var, belki bunu yariya düsürebiliriz." ifadelerini kullandi.

Fatih Çintimar, Avrupa sampiyonu milli atlet Tugba Danismaz'in mayosuyla ilgili sosyal medyada yapilan elestiriye de sert bir yanit vererek, "Sosyal medyada Tugba'nin sortuyla ilgili elestiri yapan biri vardi, bu tip düsünen insanlarin sporcun hiçbir bransini seyretmemesi gerekiyor. Böyle düsünüyorsak hiçbir spor bransini yapamayiz. Erkek de kadinda mayo giyiyor. Yüzücümüze 'esofmanla yüz' diyemeyecegimize göre atleti de esofmanla kosturamayiz. Bu mücadelede sporcu hangi materyalle rahat hareket ediyorsa onu giyer. Seyreden de bayragimiza ve kazanilan madalyaya baksin. Türkiye Cumhuriyeti'nde yasayan insanlarimizi dili, rengi, irki önemli degil. Hepimiz bu ülkenin vatandasiyiz ve bayragimizi temsil ediyoruz." degerlendirmesinde bulundu.