FDA, Kovid-19'un varyantlarina yönelik güncellenmis mRNA asilarini onayladiDilara Karatas

FDA, Kovid-19'un varyantlarina yönelik güncellenmis mRNA asilarini onayladiDilara Karatas

ANKARA (AA) - ABD Gida ve Ilaç Dairesi (FDA), yaygin olarak dolasimda olan varyantlari hedef alacak sekilde formüle edilerek güncellenmis mRNA Kovid-19 asilarina onay verdi.

FDA, Moderna ve Pfizer tarafindan üretilen 2023-2024 için güncellenmis Kovid-19 asilarinin onaylanmasina iliskin açiklamada bulundu.

Açiklamada, Kovid-19'un etkilerinden daha iyi korunmak amaciyla onaylanan yeni mRNA asilarinin acil kullanimi için izin verildigi bildirildi.

Yeni asilarin Kovid-19'un Omicron varyantinin XBB.1.5 alt varyantina karsi etkili oldugu ifade edilen açiklamada, daha önce asi olup olmadigina bakilmaksizin 5 yas ve üzeri kisilerin herhangi bir Kovid-19 asisinin son dozunun üzerinden en az 2 ay geçtikten sonra tek doz güncellenmis mRNA Kovid-19 asisi almaya uygun oldugu belirtildi.

Açiklamada, güncellenmis asiyi olan kisilerin eski asilarda görülen yan etkileri yasayabilecegi, bu asilarin halihazirda dolasimda olan varyantlara karsi daha iyi koruma saglamasinin beklendigi ifade edildi.

Kovid-19 asilarinin bilesiminin mevsimsel grip asisindaki gibi yillik olarak güncellenmesi gerekebilecegine isaret edilen açiklamada, ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) yetkililerin, asinin kimlere yapilip yapilmamasi gerektigini tartismak üzere yarin bir araya gelecegi vurgulandi.

Yeni asilarin, CDC'nin onayinin ardindan kullanima sürülmesi bekleniyor.

Avrupa Birligi'nin (AB) saglik kurulusu Avrupa Hastalik Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 2022'nin son iki haftasinda XBB.1.5'in Avrupa'daki koronavirüsler arasinda oraninin yüzde 2,5 oldugunu, ABD'de ise mevcut varyantlardan yüzde 12 daha hizli yayildigini bildirmisti.

XBB.1.5 alt varyanti ilk kez Ekim 2022'de ABD'de tespit edilmisti.